Naleśniki z ziemniaków. Sto razy lepsze niż placki ziemniaczane

Wypróbowałeś wszystkie istniejące przepisy na naleśniki i szukasz czegoś nowego?

Cienkie, pachnące, na mleku, możesz w nie owinąć dowolne nadzienie lub zjeść same. Polecamy!

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 250-300 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zielenina do smaku
  • sól do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Obierz ziemniaki, umyj i przekrój na 4 części. Włóż ziemniaki do rondla, napełnij wodą, posól i gotuj do miękkości.

    2. Gdy ziemniaki ostygną, ostrożnie rozgnieć je z wodą, w której zostały ugotowane, a następnie zmiksuj.

    3. Do masy ziemniaczanej dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, mleko, jajka, mąkę, olej, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na 25-30 minut.

    4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż wylane cienko ciasto. Uważaj, naleśniki ziemniaczane są delikatne, więc odwracaj je ostrożnie.

    5. Gotowe! Pachnące placki/naleśniki ziemniaczane można podawać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako podstawę nadziewane grzybami, mięsem lub warzywami.

    Wypróbuj koniecznie przepis i podziel się wrażeniami!