w

Podlej marchewki, aby szybko rosły i nie chorowały

Marchew ma bardzo zaciekłego wroga, który jest w stanie zniszczyć plony, a następnie skrócić okres jej przechowywania, zwanego połyśnicą marchwianką.

Przerzedzone marchewki wydzielają silny aromat, który natychmiast przyciąga szkodnika. Ten ostry aromat marchwi trzeba stłumić. Aby to zrobić, potraktuj grządkę czarnym lub czerwonym mielonym pieprzem.

Wsyp 1 łyżkę do 10 l wody odstaw na godzinę i podlej marchewki. Napar wystarczy na 10 metrów kwadratowych powierzchni uprawnej.

Marchew najlepiej uprawiać jest co drugi rząd na przemian z cebulą. Obie rośliny nawzajem odstraszają żerujące na nich szkodniki.

Wczesną wiosną, a następnie latem od połowy lipca do połowy sierpnia, warto zastosować nawożenie borem i nadmanganianem potasu.

Korzyści płynące z roztworu kwasu borowego i nadmanganianu potasu

Korzyści płynące z kwasu borowego

· Bor reguluje metabolizm węglowodanów i białek w organizmie rośliny. Do budowy masy wegetatywnej potrzebne są białka i węglowodany.

· Wpływa masę rośliny okopowej.

· Nadaje marchwi jaśniejszy, intensywniejszy kolor.

· Poprawia trwałość

· Zwiększa zawartość cukru w ​​marchwi

· Przy zastosowaniu boru plon wzrasta o około 20%.

Korzyści płynące z roztworu nadmanganianu potasu to:

· Nadmanganian potasu działa odkażająco, chroni rośliny przed wieloma chorobami grzybiczymi i gniciem korzeni.

· Chroni marchew przed jednym z najgroźniejszych szkodników muchówką połyśnicą marchwianką.

· Zabezpiecza przed gniciem korzeni.

· Zapobiega pojawianiu się plam lub innych uszkodzeń na liściach.

Przygotowanie roztworu

Do przygotowania roztworu potrzebujemy 1 litr ciepłej wody o temperaturze do pięćdziesięciu stopni. Bor jest bardzo słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie.

4g (na czubku łyżeczki) kwasu borowego rozcieńczamy się w 1 litrze gorącej wody.

Po całkowitym rozpuszczeniu boru dodaj do 10 litrów ciepłej wody o temperaturze pokojowej (20–25 stopni). Dodajemy do tego 3-4 gramy nadmanganianu potasu (około końcówki łyżeczki).

Podlewamy grządki wodą, a następnie roztworem. Można powtórzyć po 21 dniach.