Jeśli dotąd nie piekłeś chleba, bo bałeś się trudności w przygotowaniu, ten przepis jest dla Ciebie!
Dzięki niemu możesz codziennie zachwycać swoją rodzinę soczystym i pachnącym domowym chlebem. Bez długiego mieszania.
Chleb jest wystarczająco wilgotny w środku, z dużymi porami i cienką chrupiącą skórką. Szczególnie spodoba się miłośnikom ciabatty – włoskiego białego pieczywa. Drożdże świeże można zastąpić drożdżami suchymi, na taką ilość mąki wystarczy 4 g (około trzy czwarte łyżki stołowej).
Składniki
• Mąka pszenna 530 gramów
• Woda 420 ml
• Drożdże 10 gramów
• Sól 1 łyżeczka
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (37-39 stopni). Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj sól, wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i lekko zagniataj ciasto. Przykryj miskę plastikową folią z małym otworem na wylot powietrza i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
W ciągu tych 2 godzin ciasto powinno urosnąć 2 razy, a na jego powierzchni będzie dużo bąbelków. Nie zapominajmy, że mamy ciasto bez wyrabiania, dlatego nie rozgniatając go, przykryj miskę folią lub pokrywką z otworem i wyślij na noc do lodówki. Rano wyjmij ciasto. Aby było mniej lepkie, posyp ręce mąką. Albo można posmarować dłonie olejem formując bochenek, aby ciasto się nie przyklejało. Zanurz grudkę ciasta w mące, formując kulkę (w tym celu złóż brzegi ciasta w dół i do środka). Ciasto będzie wiotkie i lepkie. Nie przejmuj się tym.
Połóż kulkę na posypanym mąką papierze do pieczenia i odstaw na kolejne 40-60 minut. Nie musisz przykrywać. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Ciasto podrośnie i nabierze kształtu.
Zrób 3 nacięcia na bochenku, przenieś go razem z papierem na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika na środkowym poziomie. Zainstaluj drugą blachę do pieczenia na niższym poziomie, wlewając do niej 1/4 szklanki gorącej wody, aby uzyskać efekt parowania.
Piecz chleb przez 45 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Domowe ciasto na chleb można dobrze przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, dzięki czemu możesz zrobić więcej ciasta i piec świeży bochenek codziennie.
Nie zapomnij tylko przykryć ciasta folią, aby zapobiec wietrzeniu.
Podziel się przepisem ze znajomymi!