w

Domowy chleb bez wyrabiania ciasta: przepis na raz, dwa, trzy! Puszysty, pachnący, z chrupiącą skórką.

Jeśli dotąd nie piekłeś chleba, bo bałeś się trudności w przygotowaniu, ten przepis jest dla Ciebie!

Dzięki niemu możesz codziennie zachwycać swoją rodzinę soczystym i pachnącym domowym chlebem. Bez długiego mieszania.

Chleb jest wystarczająco wilgotny w środku, z dużymi porami i cienką chrupiącą skórką. Szczególnie spodoba się miłośnikom ciabatty – włoskiego białego pieczywa. Drożdże świeże można zastąpić drożdżami suchymi, na taką ilość mąki wystarczy 4 g (około trzy czwarte łyżki stołowej).

Składniki

• Mąka pszenna 530 gramów

• Woda 420 ml

• Drożdże 10 gramów

• Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (37-39 stopni). Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj sól, wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i lekko zagniataj ciasto. Przykryj miskę plastikową folią z małym otworem na wylot powietrza i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

W ciągu tych 2 godzin ciasto powinno urosnąć 2 razy, a na jego powierzchni będzie dużo bąbelków. Nie zapominajmy, że mamy ciasto bez wyrabiania, dlatego nie rozgniatając go, przykryj miskę folią lub pokrywką z otworem i wyślij na noc do lodówki. Rano wyjmij ciasto. Aby było mniej lepkie, posyp ręce mąką. Albo można posmarować dłonie olejem formując bochenek, aby ciasto się nie przyklejało. Zanurz grudkę ciasta w mące, formując kulkę (w tym celu złóż brzegi ciasta w dół i do środka). Ciasto będzie wiotkie i lepkie. Nie przejmuj się tym.

Połóż kulkę na posypanym mąką papierze do pieczenia i odstaw na kolejne 40-60 minut. Nie musisz przykrywać. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Ciasto podrośnie i nabierze kształtu.

Zrób 3 nacięcia na bochenku, przenieś go razem z papierem na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika na środkowym poziomie. Zainstaluj drugą blachę do pieczenia na niższym poziomie, wlewając do niej 1/4 szklanki gorącej wody, aby uzyskać efekt parowania.

Piecz chleb przez 45 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

Domowe ciasto na chleb można dobrze przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, dzięki czemu możesz zrobić więcej ciasta i piec świeży bochenek codziennie.

Nie zapomnij tylko przykryć ciasta folią, aby zapobiec wietrzeniu.

Podziel się przepisem ze znajomymi!

Źródło: sovkusom.ru, Miniatura wpisu: sovkusom.ru