Dr Mihaela Bilic jest bardzo znaną na całym świecie lekarką dietetyczką. Od lat przekonuje ludzi do zdrowego trybu życia, sprawnego ciała i zdrowej relacji z jedzeniem. W artykule znajdują się propozycje posiłków słynnej dietetyczki. Dieta dr Bilic jest idealna dla tych, którzy chcą skutecznie schudnąć.
Lekarka specjalizuje się w chorobach metabolicznych i psychożywieniu. Dr Bilic propaguje naturalną i zdrową relację z żywnością. Zwraca szczególną uwagę na sposób, w jaki odnosimy się do jedzenia.
Występuje w mediach, prowadzi własne konta społecznościowe. Edukuje w nich i przekonuje, że zdrowe jedzenie wcale nie oznacza wyrzeczeń i udręki.
Co oznacza zdrowe odżywianie?
Na pytanie co oznacza zdrowe odżywianie dr Bilic odpowiada, że to przede wszystkim jedzenie zgodne z odczuciami takimi jak głód i sytość. Jeśli nie zaburzymy tych naturalnych odczuć na wszystko może się się znaleźć miejsce w naszej diecie.
A jeśli przytyjemy, to nie znaczy, że jemy niezdrowo, tylko że jemy za dużo!
Dr Bilic opracowała wiele diet dostosowanych do określonych grup i potrzeb. Propaguje także uniwersalne zestawy posiłków. Są zbilansowane i odpowiednie dla dorosłej i zdrowej osoby. Z jej propozycji może skorzystać każdy, kto chce pozbyć się zbędnych kilogramów w łagodny i bezpieczny sposób.
Dieta dr Bilic nie jest ani trudna, ani restrykcyjna. Nie wymaga porzucenia nabiału ani mięsa. Za to ważne jest przestrzeganie pewnych zasad, aby okazała się skuteczna.
Zasady diety dr Bilic
-
1. Zjadanie trzech posiłków w ciągu dnia.
2. Zachowanie minimum 5-godzinnej przerwy między posiłkami.
3. Ostatni posiłek powinien zostać zjedzony przynajmniej 3 godziny przed snem.
4. Na spożycie posiłku należy poświęcić minimum 15 minut, a każdy kęs powinien zostać dobrze przerzuty.
Dieta dr Bilic
Propozycje śniadań według diety dr Bilic
-
1. 150 g jogurtu i pół banana
2. 2 jajka w dowolnej formie (na twardo lub na miękko), bez tłuszczu, z kromką chleba i 1 pomidorem lub ogórkiem.
3. 2 garści płatków owsianych na mleku (1 szklanka).
4. Płatki zbożowe pełnoziarniste ze 150 g jogurtu naturalnego.
5. 2 plasterki chudej szynki z 1 dużą kromką chleba żytniego i 1 papryką.
6. 3 domowe krakersy posmarowane chudym białym serem, z 1 pomidorem lub jedną papryką.
7. 1 kromka chleba, z położonym jajkiem sadzonym na kilku kroplach oliwy, skrojony pomidor plus 6 oliwek.
Lunch
-
1. 1 miska sałatki greckiej (warzywa z 1 jajkiem gotowanym, 1 plasterkiem sera feta, oliwkami) i 1 kromką pieczywa czosnkowego.
- 2. 1 mała tortilla warzywna bez kurczaka, bez frytek i bez majonezu, za to dużą sałatką na bazie jogurtu lub vinegretu.
- 3. Makaron z sosem pomidorowym i 1 łyżka startego parmezanu.
- 4. Miska zupy warzywnej lub z chudym mięsem i ostrą papryką.
5. 6-8 sztuk sushi i mała zupa.
6. 1 porcja steku (100-130 g) z 1 surówką i kromką chleba żytniego.
Obiadokolacja
-
1. Sałatka z warzyw (do wyboru: tarta marchewka i seler, papryka, ogórek, pomidor, kapusta pekińska, sałata, rukola, roszponka, szpinak, gotowane ziemniaki), z 1 jajkiem gotowanym, tuńczykiem z 1 puszki, 2 łyżkami gotowanej kukurydzy i 6-7 zielonymi oliwkami.
- 2. Bukiet sałat z połową wędzonej piersi kurczak lub łosoś wędzony i 1 6 czarnych oliwek.
3. 130g porcja ryby przygotowanej w piekarniku, z aromatycznymi ziołami i warzywami gotowanymi lub grillowanymi.
4. 130g kurczaka z brokułami lub kalafiorem zapiekanym w piekarniku (lub z cukinią, bakłażanem, grzybami).
5. 130g polędwiczki wieprzowej z zasmażaną kapustą i ostrą papryką.
6. 130g grillowanego łososia z gotowanymi lub pieczonymi brokułami.
Przekąski między posiłkami
Mimo że posiłki są dość obfite, pomiędzy nimi można zjeść zdrowe przekąski, w kontrolowanej ilości:
-
1. Garść orzechów, orzechów laskowych, migdałów, pistacji, orzeszków ziemnych itp.
2. Garść nasion (dyni, słonecznika).
3. Małą kiść winogron.
4. Plasterek arbuza z 1 kawałkiem serka pleśniowego.
5. 2 surowe marchewki z sosem jogurtowym, ogórkiem i czosnkiem.
6. 10 oliwek.
7. 6 pomidorków koktajlowych.
8. 2 krakersy smarowane pastą serową.