Zimne ręce i stopy to alarmujący sygnał o poważnych problemach w organizmie

Słuchając sygnałów swojego ciała, można zrozumieć, jakie objawy wskazują na pewne problemy w organizmie, na co zwrócić uwagę, jakie środki podjąć w celu poprawy zdrowia, jak zapobiec chorobom.

Kiedy ktoś boi się otworzyć okno, nawet gdy inni mówią, że w pokoju jest gorąco i duszno. W nocy często brakuje mu ciepłego koca i wkłada skarpetki, aby się ogrzać. Palce dłoni rzadko ma ciepłe.

To w większości przypadków objawy te wskazują na gęstą krew.

Zimno: czego to objaw?

Odczucie ciepła zapewnia prawidłowe krążenie krwi: krew dopływa do wszystkich części ciała i rozgrzewa je.

Ale jeśli jest zbyt otyły, krew nie przedostaje się przez wszystkie najmniejsze naczynia włosowate, szczególnie do obwodowych obszarów ciała (nogi, ręce). Dlatego stają się zimne.

Znacznie bardziej niebezpieczne robi się, gdy całe ciało zaczyna marznąć. Jest to alarmujący sygnał słabego krążenia krwi i pilnej potrzeby natychmiastowego uzdrowienia wątroby, serca i rozrzedzenia krwi.

Gęsta krew nie może dostarczyć tlenu do narządów i tkanek i uruchamia ją, więc natychmiast stara się ja rozrzedzić. Robi to za pomocą przeciwutleniaczy (witaminy).

Problem polega jednak na tym, że te substancje również muszą dostać się do wątroby wraz z krwią.

Jeśli otyłość trwa zbyt długo, wątroba zużyje zgromadzone zapasy witamin, a nowe nie docierają.

Dlaczego krzepnie krew?

Z kilku powodów. Słaba czynność wątroby (powodem jest często niedożywienie), odwodnienie, dominacja w diecie produktów przemysłowych, w produkcji których wykorzystywane są różne chemiczne substancje. A także brak w diecie warzyw, owoców, surowych olejów i inne produktów zawierających witaminy.

Te ostatnie należy wyróżnić osobno.

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, w sierpniu, kiedy jest największy wybór sezonowych warzyw i owoców, krew większości ludzi zyskuje normalną gęstość.

Dlatego wątroba musi gromadzić witaminy przeciwutleniacze w takiej ilości, aby móc korzystać z nich jak najdłużej – do czasu nowego sezonu.

Do tego czasu musi zapewnić optymalne warunki pracy krwiobiegu.

Soki pomagają rozrzedzić krew

Oczywiście podaż witamin wymaga uzupełnienia przez cały rok. Ale nie udaje się to spożywając szklarniowe owoce i warzywa, które mają niewiele składników odżywczych, a nadmiar chemikaliów.

To te przechowywane w spiżarni jak: marchew, buraki, kapusta, dynia, są szczególnie cenne. Pod warunkiem oczywiście, że są bez chemii i przechowywane w odpowiednich warunkach.

Na przykład, gdy marchew wysycha (traci wilgoć i staje się pomarszczona) rośnie w niej wówczas zawartość szkodliwych azotanów.

Możesz walczyć z problemem krzepnięcia krwi przez stosowanie świeżych soków owocowych i warzywnych, w tym z marchewki i dyni, które jednocześnie dostarczają płynów ustrojowych i przeciwutleniaczy.

Ważne jest, aby soki były wykonane z dobrej jakości warzyw i owoców i właściwie przechowywanych.

Wskazane jest, aby nie pić monosodu, ale mieszać słodkie (marchewka, dynia) i kwaśne (jabłko, cytrusy, żurawina itp.).

Można dodać do słodkiego soku 1-2 łyżeczkę octu jabłkowego. Kwas neutralizuje azotany, które mogą gromadzić się w okresie zimowym.

Zioła wspierające wątrobę

Pożądane jest wsparcie wątroby za pomocą leczniczych ziół.

Przygotuj mieszaninę kłączy perzu pełzającego, omanu wielkiego, krwiściągu lekarskiego, leczniczych korzeni mniszka lekarskiego i cykorii dzikiej

w stosunku 2: 1: 1: 2: 2.

1 łyżkę zmiażdżonych roślin zalać 400 ml wrzątku i utrzymywać na małym ogniu pod pokrywką przez 12-15 minut.

Odcedzić po schłodzeniu

Pij 70-80 ml 4-5 razy dziennie przed posiłkami, a przy braku kamieni żółciowych – 15-20 minut przed jedzeniem.

Pierwszy cykl terapii trwa 1,5-2 miesiące, a następnie 3-4 tygodnie co kwartał.

Bądź zdrów!

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua

NA CIĘŻKI KASZEL I ODKRZTUSZANIE: Cebula i miód to wszystko czego potrzebujesz

W jelitach każdy z nas może zgromadzić do 15 kg toksyn, które mogą powodować poważne konsekwencje dla organizmu.