w

Ziemniaczane placki z serem i szynką. Bez mąki i tarcia ziemniaków

Placki ziemniaczane kojarzą nam się jednoznacznie ze smażonymi na patelni plackami z surowych, startych ziemniaków, mąki i jaj.

Placki z dzisiejszego przepisu są inne i nie mają swojej oczywistej nazwy. Różnica polega na tym, że głównym składnikiem są ziemniaki gotowane, a dodatkiem urozmaicającym ich smak: ser i szynka.

Nie są kotletami, ponieważ się ich nie panieruje. Te pochodzą z hiszpańskiego przepisu, gdzie nazywane są tortitas, co odpowiada najbardziej czemuś w rodzaju pankejków.

Jednak i one przypominają je jedynie z kształtu, są natomiast czymś zupełnie innym.

Dzisiejsze placki można usmażyć na oleju lub upiec w piekarniku.

Placki można zrobić jako alternatywę kopytek lub kotletów ziemniaczanych gdy zostaje nam ziemniaków. Są bardzo smaczne i mają wielu amatorów na całym świecie.

Ziemniaczane placki z serem i szynką

Składniki:

  • 250 g użyłam startej mozzarelli
  • 3 jajka
  • 100 g drobno posiekanej szynki (zamiast szynki można użyć ugotowanego lub usmażonego mięsa, salami, parówek, lub w ogóle z niego zrezygnować, albo podać jako dodatek)
  • 4 duże ziemniaki (600 g)

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w skórce. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę drobno siekamy.

Przestudzone ziemniaki obieramy i tłuczemy, przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy.

Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajka, ser i szynkę.

Dokładnie mieszamy i tuż przed położeniem na patelnię lub blachę formujemy okrągłe placuszki.

Podgrzewamy olej na patelni smażymy z obu stron na złoty kolor. A następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

Aby zrobić lżejszą wersję, podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem, smarujemy odrobina oleju i układamy uformowane placki.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W trakcie pieczenia naleśniki obracać.

Źródło: Jennifer Salas Postres/youtube