Zdrowe śniadania, dzięki którym szybko stracisz na wadze. Zalecane dojrzałym kobietom!

zbilansowane śniadanie jest jednym z najważniejszych wwarunków utrzymania energii i witalności.

Według większości dietetyków śniadanie powinno być naturalne i lekkie, zapewniając jednocześnie energię i witalność przez cały dzień. Według lekarzy uniwersalne śniadanie, które odpowiadałoby wszystkim ludziom, nie istnieje. W końcu wszyscy mamy inne potrzeby, tryb życia i właściwości trawienne.

Dlatego warto dostosować je do swoich potrzeb. Poniżej proponujemy opracowane przez dietetyków pomysły na lekkie, ale znakomicie zbilansowane śniadania.

Eksperci zalecają spożywanie od 25 do 40% dziennych kalorii na śniadanie. Produkty, ktore powinny sie w nim znaleźć to owoce, warzywa, produkty zbożowe, produkty mleczne, jajka i chude mięso. Jednocześnie eksperci zdecydowanie zalecają wykluczenie z tego posiłku konserw, potraw tłustych i smażonych.

Uczniowie, studenci i pracownicy umysłowi powinni wybrać śniadania bogate w węglowodany, które są źródłem glukozy aktywującej mózg.

Natomiast osoby pracujące fizycznie, powinny dostarczyć organizmowi białka i energii. Mleko, jajka, mięso są niezbędnymi produktami w ich diecie.

Błonnik, występujący w zbożach pełnoziarnistych, chlebie i roślinach strączkowych, daje uczucie sytości przez długi czas, dlatego zaleca się stosowanie go we wszystkich śniadaniach.

Należy zauważyć, że popularne musli i płatki śniadaniowe niestety nie mogą być uznane za przydatne ze względu na zawartość wzmacniaczy smaku, dodatków do żywności i cukru.

Ciekawostka:

Vadania wykazały, że rezygnacja ze śniadania nie prowadzi do utraty wagi. Przeciwnie, ludzie, którzy odmawiają sobie jedzenia rano, mają spowolniony metabolizm i tyją średnio 3-6 kilogramów rocznie. Nie otrzymawszy kalorii na śniadanie, ciało „zmusza” nas do jedzenia wieczorem i w nocy.

Nie możesz zjeść śniadania, bo rano czujesz się źle? Przestań jadać późne kolacje, wstań wcześnie i wypij 10 minut przed śniadaniem szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem. To obudzi żołądek i przygotuje go na proces trawienia.

Nie bez powodu stare przysłowie mówi: podziel się obiadem z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi, a śniadanie zjedz sam.

15 najzdrowszych śniadań

Domowe musli

Gotowe musli nie jest szczególnie wartościowym posiłkiem. Zależnie od firmy i składu moze mieć bardzo wysoki indeks glikemiczny jednocześnie dostarczając niewiele wartości. Ale można przygotować własne musli z wartościowych, naturalnych składników.

Namocz płatki owsiane w wodzie lub mleku, a gdy napęcznieją, dodaj jagody, owoce, orzechy i łyżkę miodu lub dżemu.

Tosty z awokado i jajkami w koszulkach

Jajko w koszulce to idealne danie na poranek. Wystarczy dodać kawałek świeżego, smacznego chleba, pasta z awokado, filiżanka aromatycznej kawy i śniadanie jest gotowe.

Pudding ryżowy z pistacjami

Jest to doskonała opcja śniadaniowa dla osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Pistacje są wysokokalorycznym produktem, ale zawierają tylko zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin.

Można zrobić go więcej ponieważ można jeść go na zimno.

Składniki na 2-3 porcje:

0,5 l mleka
4 duże ziarenka kardamonu
1/4 szklanki ryżu
1/4 szklanki brązowego cukru
pistacje

Przepłukany ryż wyspać do garnka z grubym dnem. Dodać lekko rozgnieciony kardamon, wlać pól szklanki mleka i odstawić na 1-2 godziny. Następnie wlać resztę mleka i dosypać cukier. Gotować na bardzo wolnym ogniu, około 40 minut (w przypadku ryżu jaśminowego, z ryżem kleistym będzie gotowy po około 25 minutach). Deser jest gotowy, kiedy całość wyraźnie zgęstniała, a ryż jest widoczny na powierzchni mleka.
Wyjąc ziarna kardamonu, zblendować w razie potrzeby i przełożyć do pucharków. Podawać na ciepło lub zimno, posypany posiekanymi pistacjami.

Placki marchewkowe

marchewkowe są syte, smaczne i zdrowe. Dzieci bardzo je kochają, ponieważ mają wesoły pomarańczowy kolor.

Składniki

500 g marchewki,
1 duża cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Przepis

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj posiekana drobno cebulę, jajka i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. W wersji na słodko nie dodawaj cebuli, a masę dopraw brązowym cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosyp jeszcze mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane) i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z dipem jogurtowym i rukolą. W wersji fit można je układać na papierze pergaminowym i piec w piekarniku około 15 min.

Koktajl z awokado

Wspaniałe śniadanie dla tych, którzy bardzo aktywnie rozpoczynają poranek.

Uniwersalny przepis: 1/2 awokado, 1/2 szklanki jogurtu bez dodatków, 1/2 szklanki mleka, 1 banan, szczypta wanilii i odrobinę szpinaku.

Kanapki z twarogiem i ziołami

Cokolwiek powiedzieć, kanapka jest nadal najszybszym śniadaniem. Możesz uczynić go bardziej przydatnym, zastępując biały chleb razowym. Pokrój warzywa dodaj do niskotłuszczowego twarożku z odrobina jogurtu i rozłóż masę na chlebie, a na wierzch połóż kawałek gotowanego indyka, kurczaka lub łososia.

Chleb pita z nadzieniem

Owiń plackiem pita: twarożek i warzywa; banan, rodzynki i orzechy; mozzarellaę z bazylią, kurczaka, szynke, czy cokolwiek zapragniesz. Podgrzej w tosterze z blaszką grillową lub na suchej patelni.

Jajka sadzone w awokado

Aby uzyskać podwójną porcję kwasów tłuszczowych omega-3 na śniadanie, upiecz jajka w awokado. To danie przyniesie nieocenione korzyści sercu dzięki wysokiej zawartości białka, błonnika i wielonienasyconych tłuszczów.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Dekorujemy szczypiorkiem lub papryką.

Owsianka komosy ryżowej z owocami

Śniadanie z komosy ryżowej jest prawdopodobnie najtańszym pożywieniem. Eksperci NASA włączyli ten produkt do diety astronautów i twierdzą, że w świecie roślin nie ma on konkurentów w zakresie zawartości składników odżywczych. Dla porównania: komosa ryżowa zawiera 14–18% białka, podczas gdy gryka zawiera 12%, a ryż tylko około 7%.

Składniki (na 3 osoby):

– 150 g komosy ryżowej (około 1 szklanka)
– 550 ml mleka (u mnie domowe migdałowe)
– 1 jabłko
– 1 banan
– 1 łyżka miodu (można pominąć lub dać więcej)
– owoce

Wykonanie:

1. Komosę ryżową przepłucz na sitku, przełóż do garnka i dodaj mleko migdałowe.

2. Jabłko zetrzyj na tarce, dodaj do komosy, gotuj pod przykryciem przez 10 minut (od momentu zagotowania). Jeśli po tym czasie komosa jest jeszcze twarda, to odstaw garnek na kilka minut, aby kasza napęczniała (bez gotowania).

3. Dodaj banana pokrojonego w kostkę i ewentualnie łyżkę lub dwie miodu. Wymieszaj.

4. Komosę przełóż do miseczek i udekoruj owocami.

Jogurt grecki z otrębami i jagodami

Wszystkie jogurty są doskonałym źródłem wapnia, potasu, białka, cynku oraz witamin B6 i B12. Podawanie jogurtu z owocami i jagodami sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze.

Grzanki z szynką i serem

Szybkie i syte śniadanie, które można dostosować do własnych upodobań. Możesz uzupełnić go plastrem pomidora lub usunąć szynkę i dodać świeże zioła do sera.

Omlet warzywny

Omlet z warzywami w piekarniku to szybkie i zdrowe śniadanie dla całej rodziny! Wiadomo, że w procesie pieczenia witaminy i minerały są niszczone mniej niż podczas gotowania czy smażenia. Pieczony omlet nie zawiera szkodliwych czynników rakotwórczych, które powstają podczas smażenia.

Roztrzep jajka, posól do smaku, dodaj szpinnak, paprykę, rukolę lub inne ulubione dodatki. Wylej masę na formę do tarty i zapiecz.

Jedz na zdrowie!

Źródło i fotografie: sovet-ok.ru

Złota maska ​​z kurkumą do skóry wokół oczu, która pomoże pozbyć się ciemnych kręgów i obrzęków

8 ziół, których znajomość pozwoli Ci pozbyć się bólu i dolegliwości całego ciała: Zbiera się je już wiosną!