Celem każdego ogrodnika jest uzyskanie maksymalnego plonu w stosunku do włożonej pracy i czasu. Nie po to poświęcamy naszym uprawom tyle uwagi żeby pozwolić im się zmarnować.
Niestety w ostatnich latach pogoda się zmienia, potrafi naprawdę zaskoczyć, a to późnymi przymrozkami, a to ulewnymi deszczami, czy też długotrwałą suszą.
A dochodzą jeszcze inne czynniki: źle wybrane miejsce, za dużo lub za mało nawozu, atak chorób i szkodników itp.
Trudno więc o uniwersalne zalecenia postepowania w tak różnych i nieprzewidywalnych okolicznościach. Mimo to istnieje 12 żelaznych zasad, do których warto się stosować niezależnie od wszystkiego.
Zasady, od których w dużej mierze zależy dobry plon ogórków
1. Zawsze przekopujemy grządkę głęboko – głębiej niż bagnet łopaty. Gleba dla ogórków powinna być luźna i wilgotna. Nie zaszkodzi potraktować jej wcześniej siarczanem miedzi – 1 łyżka na 10 litrów wody.
2. Kupujemy nasiona odmian, które są odporne na mączniaka prawdziwego i na zimno. Powinny być przeznaczone do uprawy na otwartym terenie.
3. Nie wysiewamy, ani nie sadzimy sadzonek ogórków w miejscu po dyniach, ani nawet w ich pobliżu.
4. Między roślinami zostawiamy odległość co najmniej trzydziestu centymetrów, mimo, że często producenci zalecają mniejszą.
5. Nie zapominamy o odpowiednim przygotowaniu podłoża bogatego w kompost, biomasę lub nawozy organiczne!
6. Zbieramy puste kwiaty i moczymy je przez kilka godzin w litrowym słoiku z wodą, dodając 1 łyżkę cukru. Otrzymanym roztworem spryskujemy kwiaty żeńskie rano lub wieczorem, aby pomóc w zapylaniu.
7. Kiedy pędy zaczną rosnąć, nie zaszkodzi nakarmić je mocznikiem lub gnojówką z pokrzyw.
8. W suchą, zimną pogodę opryskujemy ogórki humatem potasu, a w deszczową pogodę humatem sodu.
9. Gdy pędy boczne osiągną do 20 cm, należy je uszczypnąć. Wyrosną z nich kolejne pędy, którym pozwalamy rosnąć zależnie od tego ile mamy miejsca na 1m – 1,5m. Pęd główny ucinamy, gdy osiągnie wysokość podpór. Pędy boczne dolne można przysypać wilgotną ziemią. Wyrosną korzenie – plon wzrośnie!
10. W żadnym wypadku nie podlewamy ogórków wężem, zwłaszcza w upale. Zaleca się robić to tylko wieczorem, z konewki pod korzeń. Woda musi być ustana (ciepła)!
11. Jeśli owoce zaczną przybierać nieregularny kształt, a wokół liści pojawi się żółta obwódka, natychmiast karmimy ogórki roztworem popiołu. Wrzucamy garść na wiadro wody.
12. Aby ogórki nie stały się gorzkie, warto karmić je naparem z pokrzywy. Namoczyć 1,5 kg liści w wiadrze z wodą, pozostawiając na trzy dni. Następnie rozcieńczyć 1 litr na wiadro. Podlewamy trzy razy w sezonie nie częściej niż raz w tygodniu.
Poza tymi zasadami uważnie obserwujemy ogórki i reagujemy na oznaki niedoborów i chorób. Regularnie obrywamy owoce, zanim przerosną. To pobudza roślinę do tworzenia nowych.