w

Gotuję 2-3 razy w tygodniu póki jest dynia: robię wieczorem, a rano zjadamy zamiast owsianki lub na deser

Niezwykłe, proste i bardzo smaczne danie z dyni! Nadaje się na przekąskę lub deser z filiżanką ulubionej aromatycznej herbaty!

Proste do przygotowania i wyjątkowo smakowite!

Zapiekanka z dyni i kaszy manny

Będziemy potrzebować:

  • dynia 300 g
  • kasza manna 250 g
  • kefir 250 ml
  • cukier 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka z 1 cytryny

Na polewę:

  • woda 100ml
  • cukier 100 gr
  • sok z 1 cytryny

Przepis krok po kroku:

1. Weź dynię i zetrzyj ją na drobnej tarce. Przełóż do miski i dodaj szklankę kaszy manny.

2. Wlej szklankę kefiru.

3. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i ponownie wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

5. Nasmaruj formę masłem. Całą masę wylej do naczynia do pieczenia i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

7. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj syrop. Połącz wodę, cukier, sok z jednej cytryny i zagotuj. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

8. Wyjmij ciasto z piekarnika, równomiernie polej gorącym syropem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Można jeść po 30 minutach.

Wieczorem przygotowuję a rano zjadamy to na śniadanie z kwaśną śmietaną lub jogurtem i niesłodzoną herbatą. Danie jest proste, niebanalne i bardzo smaczne!

Dopóki jest dynia, gotuję ją kilka razy w tygodniu i cała moja rodzina zajada ją z przyjemnością!

Źródło i Fotografie: zhyttia.com.ua