Niezwykłe, proste i bardzo smaczne danie z dyni! Nadaje się na przekąskę lub deser z filiżanką ulubionej aromatycznej herbaty!
Proste do przygotowania i wyjątkowo smakowite!
Zapiekanka z dyni i kaszy manny
Będziemy potrzebować:
- dynia 300 g
- kasza manna 250 g
- kefir 250 ml
- cukier 150 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- skórka z 1 cytryny
Na polewę:
- woda 100ml
- cukier 100 gr
- sok z 1 cytryny
Przepis krok po kroku:
1. Weź dynię i zetrzyj ją na drobnej tarce. Przełóż do miski i dodaj szklankę kaszy manny.
2. Wlej szklankę kefiru.
3. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i ponownie wymieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.
5. Nasmaruj formę masłem. Całą masę wylej do naczynia do pieczenia i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
7. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj syrop. Połącz wodę, cukier, sok z jednej cytryny i zagotuj. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika, równomiernie polej gorącym syropem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Można jeść po 30 minutach.
Wieczorem przygotowuję a rano zjadamy to na śniadanie z kwaśną śmietaną lub jogurtem i niesłodzoną herbatą. Danie jest proste, niebanalne i bardzo smaczne!
Dopóki jest dynia, gotuję ją kilka razy w tygodniu i cała moja rodzina zajada ją z przyjemnością!