Zapamiętaj wszystko: 3 produkty dla poprawy pamięci. Po 45 roku ważne jest zwrócenie na to uwagi

Spędzamy dużo czasu dbając o piękno i zdrowie naszych ciał, ale zapominamy o najważniejszym organie w naszym ciele – mózgu.

Zdrowy mózg pozwala nam się uczyć i zapamiętywać, komunikować się, rozwiązywać problemy i podejmować decyzje. Jest centrum kontrolnym naszego ciała, odpowiada za bicie serca i oddychanie, mogliśmy się poruszaćporuszanie, czucie i myślenie.

Jednak mózg może wykazywać oznaki upośledzenia funkcji poznawczych i utraty pamięci już od 20-go roku życia. Dlatego zdrowy styl życia (zrównoważona dieta, regularne ćwiczenia i sen, rzucenie alkoholu i palenia) stanowią klucz do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i dobrego samopoczucia.

Na szczęście istnieją pewne produkty, które pomagają poprawić pamięć, koncentrację, koordynację i szybkość procesów myślowych.

Jak zachować dobrą pamięć:

Okazuje się, że możliwe jest odmłodzenie mózgu przez około 10 lat poprzez codzienne spożywanie 3 zwykłych produktów.

Nasiona dyni

Jedne z najsmaczniejszych nasion są w stanie nie tylko regulować funkcje gruczołu tarczycy, zatrzymać nadmierne zużywanie stawów, normalizują krzepnięcie krwi, ale także utrzymują sprawność umysłu. Ze względu na wysoką zawartość białka, witamin i cynku nasiona dyni nie pozwalają na degradację komórek mózgowych i zapobiegają zaburzeniom pamięci związanym z wiekiem.

Dla usprawnienia funcji umysłu osób starszych zaleca się zjadanie 140 g surowych nasion dyni dziennie. Nasiona można jeść same lub dodawać do ciast, sałatek i płatów.

Natka pietruszki

Naukowcy zgodzili się, że codzienne stosowanie zielonej pietruszki może nie tylko opóźnić starzenie się organizmu, ale także
zachować dobrą pamięć. Powszechnie wiadomo, że pojawienie się nowych połączeń neuronowych w mózgu poprawia naszą inteligencję, nastrój i nawyki. To one umożliwiają nam naukę nowych języków, szybkie myślenie i orientację.

Pietruszka zawiera substancję apigeninę, która pomaga komórkom w tworzeniu nowych połączeń neuronowych i komórek nerwowych odpowiedzialnych za funkcjonowanie mózgu i pamięć. Codziennie jedz co najmniej 50 gramów świeżej pietruszki wraz z sałatkami, kanapkami lub koktajlami.

Rośliny strączkowe

Jeśli fasoli nie ma w twoim codziennym menu, czas ją włączyć. Jest idealnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i celulozy, niskokaloryczna, pomoże ci zachować ostrość i zapobiegać rozwojowi starczego otępienia.

Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groszek, soja, soczewica, zawierają dużą ilość żelaza – niezbędnej baterii naszego mózgu.

Ziarna kakaowe

Zawierają wiele przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Dlatego osobom starszym zaleca się pić szklankę kakao dziennie, aby opóżniać procesy starzenia.

Oprócz tego można polegać również na innych produktach poprawiających pamięć: zielone warzywa liściaste, orzechy, jagody,
produkty pełnoziarniste, ryby, oliwa z oliwek i zielona herbata.

Pomyśl o mózgu jak o mięśniu, który chcesz wypracować. Trenuj swoją pamięć stale: rozwiązuj krzyżówki, ucz się na pamięć wiersza i cytatów.

Postępując zgodnie ze wskazówkami i ćwicząc poprawisz pamięć i zapobiegniesz pogorszeniu sprawności umysłowej w starszym wieku.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem.
Źródło i miniatura wpisu: otozh.com

Macerat z selera, chrzanu i cytryny do oczyszczenia wątroby

Rolowane serniczki „Przystojniaczki”. Są tak pyszne i ten oszałamiający zapach w domu…