Żeberka z piekarnika. Przepis na soczyste, pieczone żeberka po kanadyjsku

Dziś oferujemy przepis na soczyste i aromatyczne żeberka pieczone w piekarniku. Sprawdź przepis na żeberka z piekarnika i zobacz, jak je przyrządzić krok po kroku. Obiecujemy, że pokochasz te wyjątkowe żeberka po kanadyjsku w glazurze z musu jabłkowego. 

Żeberka ze słynnej restauracji Bar „B” Barn w Montrealu cieszą się niezwykłą sławą. Znalazły wielu odtwórców pożądanego smaku. Marynata do żeberek przygotowana jest na wzór receptury kanadyjskiej restauracji. Smak żeberek z tego przepisu zachwyca absolutnie każdego. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga nawet ubrudzenia rąk. Żeberka przyrządzone według tego przepisu zawsze się udają.

Pieczone żeberka w glazurze z musu jabłkowego są soczyste, kruche i delikatne. Wyglądają tak apetycznie, jakby były opiekane na otwartym ogniu.

Mają błyszczącą, bordową skórkę z dużą ilością poczerniałych, chrupiących krawędzi. Tak pyszne, że palce lizać.

Smak jest słodkawy, ale też z lekką nutą cierpkości i kwaskowości. Wyczuwamy ciepło papryki i cynamonu oraz łagodną ostrość czosnku i pieprzu. Brązowy cukier sprawia, że ​​sos pięknie się karmelizuje

Przepis na pieczone żeberka z piekarnika — składniki i przygotowanie

Brązowy cukier wymieszany z musem jabłkowym, mocą czosnku, odrobiną chili w proszku. Do tego z odrobiną sosu sojowego i szczyptą cynamonu. I już jesteś blisko prawdziwego smaku żeberek po kanadyjsku!

To zestaw obowiązkowych składników, które komponują się w ten niesamowity bukiet smaków i aromatów. Możesz eksperymentować i spróbować odnaleźć własne proporcje idealne dla swojego podniebienia. 

Składniki na żeberka z piekarnika:

  • Żeberka wieprzowe – 1,2 kg
  • Przecier jabłkowy – 100 g
  • Keczup – 100 g/0,4 szklanki/9 łyżek
  • Sos sojowy – 3-4 łyżki
  • Czosnek – 0,5 łyżeczki
  • Słodka papryka – 1,5 łyżeczki lub 1 łyżeczka chili zamiast słodkiej papryki i czarnego pieprzu
  • Czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • Cynamon – 0,5 łyżeczki
  • Cukier brązowy – 2 łyżki
  • Cytryna – 0,5 szt

Żeberka z piekarnika — sposób przygotowania 

Przygotowanie marynaty:

Podstawą marynaty jest mus jabłkowy. Możesz użyć gotowego w słoiczkach z żywnością dla niemowląt lub przygotować samodzielnie. Wystarczy zetrzeć 2 średnie jabłka lub je zmiksować. Używamy jabłek raczej, twardych kruchych i soczystych o rześkim smaku. 

Jeśli zdecydujemy się na gotowy mus, sprawdzamy, czy nie ma w nim cukru. Ponieważ będziemy używać cukru i ten zawarty w musie zepsułby smak.

1. Umieszczamy 100 gramów przecieru jabłkowego w miseczce.

2. Dodajemy 100 gramów keczupu, 2 łyżki brązowego cukru, sos sojowy, sok z połówki cytryny.

Żeberka z piekarnika marynata z musu jabłkowego

3. Następnie dodajemy resztę składników. Wsypujemy czarny pieprz, słodką paprykę (lub zamiast papryki i pieprzu ostrą paprykę chili), czosnek oraz cynamon. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, ale daje wspaniały aromat i niezwykły smak. Wszystko dobrze wymieszaj.

4. Żeberka wieprzowe kroimy na małe kawałki z jedną kostką. Zalewamy powstałą marynatą i mieszamy wszystko, aby całe mięso się nią pokryło. Odstawiamy na minimum 30 minut. Najlepiej pozostawić mięso w marynacie na dłuższy czas, na kilka godzin, a nawet na dobę. 

Pieczenie żeberek:

5. Po upływie odpowiedniego czasu mięso rozkładamy na blasze do pieczenia.

6. Pozostałą w misce marynatę wylewamy na żeberka. 

7. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego na 220 stopni piekarnika. W takiej temperaturze pieczemy przez 50 minut.

8. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30-40 minut. Co 10 minut podlewamy żeberka sosem.

9. Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Żeberka w piekarniku o wspaniałym smaku, przepis krok po kroku

Gotowe żeberka są niezwykle miękkie soczyste, pachnące i pyszne. Palce lizać!

Żeberka w piekarniku o wspaniałym smaku, przepis krok po kroku

Żeberka pieczone w piekarniku. Najczęstsze pytania:

W przypadku takich procesów jak pieczenie często pojawia się dużo pytań. Jest ono uzależnione od rodzaju i sposobu przygotowania. A tych jest bardzo wiele rodzajów. O to odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieczenia żeberek.

Jak upiec żeberka w piekarniku, żeby nie były suche?

Żeby żeberka pieczone w piekarniku nie były suche, trzeba wiedzieć, co wpływa na ich zachowanie soczystości. Na przykład marynowanie pomaga mięsu nadać nie tylko smak, ale także zachowuje wilgotność.

Pieczenie długi czas w wysokiej temperaturze wysusza mięso. Dlatego najlepiej jest piec żeberka w wysokiej temperaturze przez część czasu od 40 minut do godziny. Wówczas z zewnątrz mięso zostanie ścięte, a wilgoć zamknięta w środku

Następnie pieczemy żeberka w niższej temperaturze (np. 150-180°C) przez pozostały czas. Im temperatura niższa, tym dłużej. Wolne pieczenie pozwala mięsu stopniowo się dogotować, co pomaga zachować wilgotność.

Na początku pieczenia możesz przykryć żeberka folią aluminiową lub folią do pieczenia. To pomoże zatrzymać wilgoć. W miarę postępu pieczenia możesz zdjąć folię, aby uzyskać rumianą skórkę.

Wilgoć wewnątrz mięsa pozwala także utrzymać płynna marynata. Jej obecność w piekarniku zwiększa parowanie. Także polewanie żeberek sprawi, że nie będą suche.

Ile czasu robią się żeberka w piekarniku?

Czas pieczenia żeberek w piekarniku zależy od kilku czynników. Wpływa na niego grubość mięsa, temperatura pieczenia, rodzaj marynaty, czasu marynowania i sposobu przygotowania żeberek.

Ogólna wytyczna dotycząca czasu pieczenia żeberek w piekarniku:

  • Niska temperatura wydłuża pieczenie: Jeśli pieczesz żeberka w niższej temperaturze (np. 150-160°C) może wynieść około 2,5-3 godzin.
  • Wyższa temperatura: Jeśli używasz wyższej temperatury (np. 180-200°C), czas pieczenia może być krótszy, około 1,5-2 godziny.

Pamiętaj, że to są jedynie ogólne wytyczne. Rzeczywisty czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa, sposobu przygotowania i piekarnika.

Co zrobić, żeby mięso odchodziło od kości?

Po odpowiednim przygotowaniu i pieczeniu, mięso w żeberkach powinno łatwo odchodzić od kości. Będą miękkie, soczyste i smaczne, jeśli je zamarynujemy. Ważne jest też polewanie mięsa podczas końcowego pieczenia i odpowiednia długość i czas pieczenia w piekarniku.

Jeśli brakuje ci wprawy, warto sprawić sobie termometr do mięsa. Pozwoli upewnić się, że żeberko jest odpowiednio dopieczone. Mięso powinno osiągnąć co najmniej 63°C w środku. Dla bardziej miękkiego mięsa dążymy do wyższej temperatury w granicach 70-75°C.

Źródło: thepracticalkitchen.com, food.com, @kalninanatalia/youtube, miniatura wpisu freepik.com/smakdnia.pl
Dieta dr Bilic

Rewelacyjna dieta dr Bilic. Zestaw posiłków dla równowagi całego ciała

Kiedy pić siemię lniane rano czy wieczorem

Kiedy pić siemię lniane rano czy wieczorem? Właściwości i przygotowanie nasion lnu