Zamiast grilla! Nieprawdopodobna pyszność na Twoim stole!

Ten przepis jest wielkim sukcesem słynnej restauracji w Montrealu.

Postanowiłam go wypróbować i wiecie co, wyszło obłędne danie. Lepiej nie robić zbyt często, bo nie można przestac jeść. To jedna z tych potraw, którą jednak warto zgrzeszyć raz na jakiś czas.

Żeberka wieprzowe po kanadyjsku w piekarniku.

Składniki:

Żeberka wieprzowe – 1,2 kg
Przecier jabłkowy -100 gr.
Keczup -100 gr.
Sos sojowy -3-4 łyżki
Czosnek suszony – 0,5 łyżeczki
Słodka papryka – 1,5 łyżeczki
Czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
Cynamon – 0,5 łyżeczki
Cukier brązowy – 2 łyżki
Cytryna – 0,5 szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie marynaty:

Umieść 100 gramów przecieru jabłkowego w miseczce.

Dodaj 100 gramów keczupu, 2 łyżki brązowego cukru, sos sojowy, sok z cytryny.

Teraz dodaj przyprawy: suszony czosnek, czarny pieprz, słodka papryka i cynamon. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, ale daje wspaniały aromat i niezwykły smak. Wszystko dobrze wymieszaj.

Bierzemy żeberka wieprzowe zalewamy powstałą marynatą i mieszamy by całe się nią pokryły. Pozostaw na minimum 30 minut, możesz więcej, jeśli masz czas.

Po 30 minutach rozłóż żeberka na blasze do pieczenia.

Zalej resztą sosu, przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w 220 stopniach przez 50 minut. Teraz usuń folię.

Piecz żeberka bez przykrycia przez kolejne 30-40 minut, co 10-15 minut podlewaj żeberka z sosem. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Gotowe żeberka są niezwykle miękkie soczyste, pachnące i pyszne. Palce lizać!

Smacznego!

Źródło i Fotografie: youtube.com

Doświadczony lekarz: „Aby uzyskać więcej korzyści, najlepszy napar…” Grzybica, kaszel, stany zapalne – wszystko zniknęło!

Chrzan jest najlepszym pokarmem dla mózgu, serca i kości. Jak prawidłowo z niego korzystać?