Ten przepis jest wielkim sukcesem słynnej restauracji w Montrealu.
Postanowiłam go wypróbować i wiecie co, wyszło obłędne danie. Lepiej nie robić zbyt często, bo nie można przestac jeść. To jedna z tych potraw, którą jednak warto zgrzeszyć raz na jakiś czas.
Żeberka wieprzowe po kanadyjsku w piekarniku.
Składniki:
Żeberka wieprzowe – 1,2 kg
Przecier jabłkowy -100 gr.
Keczup -100 gr.
Sos sojowy -3-4 łyżki
Czosnek suszony – 0,5 łyżeczki
Słodka papryka – 1,5 łyżeczki
Czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
Cynamon – 0,5 łyżeczki
Cukier brązowy – 2 łyżki
Cytryna – 0,5 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie marynaty:
Umieść 100 gramów przecieru jabłkowego w miseczce.
Dodaj 100 gramów keczupu, 2 łyżki brązowego cukru, sos sojowy, sok z cytryny.
Teraz dodaj przyprawy: suszony czosnek, czarny pieprz, słodka papryka i cynamon. Jeśli nie lubisz cynamonu, możesz go pominąć, ale daje wspaniały aromat i niezwykły smak. Wszystko dobrze wymieszaj.
Bierzemy żeberka wieprzowe zalewamy powstałą marynatą i mieszamy by całe się nią pokryły. Pozostaw na minimum 30 minut, możesz więcej, jeśli masz czas.
Po 30 minutach rozłóż żeberka na blasze do pieczenia.
Zalej resztą sosu, przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w 220 stopniach przez 50 minut. Teraz usuń folię.
Piecz żeberka bez przykrycia przez kolejne 30-40 minut, co 10-15 minut podlewaj żeberka z sosem. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Gotowe żeberka są niezwykle miękkie soczyste, pachnące i pyszne. Palce lizać!