W tym artykule chcemy podzielić się z Wami bardzo ciekawą i skuteczną metodą przechowywania czosnku do nowych zbiorów.
Największym problemem w przechowywaniu czosnku jest jego kiełkowanie, więdnięcie i gnicie. Najprościej jest go dobrze wysuszyć, a potem przechowywać w przewiewnych warunkach na strychu. Jednak nie każdy ma takie warunki.
Istnieje dawny sposób na przechowywanie czosnku, który polega na podpaleniu i zaparafinowaniu.
Przytnij korzenie czosnku. Ale nie wszystko, korzenie trzeba będzie podpalić.
I jeszcze jeden ważny punkt, będziemy potrzebować wosku. Rozpuszczamy wosk w kąpieli wodnej w misce.
Główki czosnku zanurzamy w roztopionej parafinie od strony łodygi i przypalonych korzeni, zostawiając główną część niepokrytą, aby umożliwić oddychanie.
Po zanurzeniu w parafinie, czosnek pozostawiamy do zastygnięcia parafiny.
Pokrywanie parafiną tworzy barierę ochronną, która chroni te najbardziej narażone części przed działaniem wilgoci i pleśnią. Pomaga również w utrzymaniu świeżości czosnku i przedłuża jego trwałość.
Istnieje też metoda zanurzania całych główek w parafinie.