Czasem drobne błędy i niedociągnięcia stają się przyczyną utraty całych plonów.
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez ogrodników podczas wysiewu jest nieodpowiedni pojemnik. Nie ma znaczenia, jakich pojemników użyjesz do wysiewu pomidorów, ale absolutnie konieczne jest aby miały drenaż i odprowadzenie nadmiaru wilgoci.
W zbyt wilgotnej glebie sadzonki gniją i w ogóle nie kiełkują.
Drugim błędem jest zasianie nasion w kwaśnej i zbitej glebie. W takim podłożu nasiona nie będą rosły prawidłowo, ponieważ nie będą miały wystarczającej ilości tlenu. Kwaśna gleba nie dostarcza wystarczającej ilości składników odżywczych.
Nie siej nasion w zbyt zimnej glebie. Podłoże musi mieć temperaturę co najmniej plus siedemnaście stopni.
Dużym błędem jest również nie odkażanie nasion przed sadzeniem. Nawet jeśli są kupione, a opakowanie informuje, że są gotowe do wysiewu wciąż należy namoczyć nasiona w roztworze dezynfekującym przed wysiewem. Zapobiegnie to wielu chorobom i późniejszym problemom.
Sposoby na odkażanie nasion
- woda utleniona – 1 łyżka na szklankę wody, dodatkowo woda utleniona dostarcza tlenu, który pomaga wybudzić do kiełkowania zwłaszcza starsze nasiona,
- roztworem nadmanganianu potasu – kilka/kilkanaście kryształków na szklankę wody – nie więcej!
Nasiona należy umieścić w przygotowanym roztworze na 20-30 minut. W trakcie moczenia dobrze jest potrząsać zawartością. Dzięki temu roztwór dotrze do wszystkich miejsc, w których mogą być ukryte „mikroby”.
Po zakończeniu moczenia, należy przelać przez sitko a następnie nasiona dokładnie wypłukać, odsączyć i wysiać. Można też je wysuszyć i przechowywać już odkażone do wysiewu za rok.
Ostatnim błędem jest trzymanie sadzonek w zbyt niskiej temperaturze. Sadzonki należy ustawić w ciepłym miejscu, w którym temperatura waha się od dwudziestu do dwudziestu pięciu stopni. Na czas kiełkowania miejsce może być lekko zacienione, ale musi być ciepłe. Po wykiełkowaniu sadzonki należy umieścić w ciepłym i jasnym miejscu.