Aby przechować w jak najlepszym stanie marchewki do wiosny, musisz je prawidłowo pokroić. Jak twierdzą eksperci, są tylko dwa główne sposoby.
Po pierwsze trzeba pamiętać, że idealne środowisko do przechowywania to takie gdzie panuje niska, ale dodatnia temperatura i jest mało wilgoci.
Marchewkom sprzyja przechowywanie w piasku w chłodnym i suchym miejscu. Umieszczamy je w suchym suchym piasku tak, aby się nie stykały. Piasek pomaga w odpowiednim odprowadzaniu wilgoci. Zamiast piasku można użyć wermikulitu.
Nie trzyma marchewek w pobliżu owoców lub warzyw, które wydzielają etylen, jak jabłka czy banany. Etylen może przyspieszać proces kiełkowania.
Jeśli masz zimną piwnicę lub nie zamierzasz przechowywać roślin okopowych przez dłuższy czas, wierzchołki można po prostu odciąć o centymetr.
Jeśli w piwnicy jest zbyt ciepło co sprzyja kiełkowaniu, lepiej odciąć górę marchewki. Wskazane jest osuszenie cięcia. Można je posypać węglem aktywnym lub popiołem.