Seler to warzywo, które zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej, zwłaszcza w zupach i gulaszach, ale także w sałatkach.
Należy do tej samej rodziny co pietruszka i marchewka, ma niepowtarzalny, charakterystyczny smak.
Do XVI wieku był używany bardziej jako roślina lecznicza niż jako żywność. Korzeń, liście i nasiona selera są wymieniane w różnych systemach tradycyjnej medycyny Indii, Persji, Arabii i Chin.
Ostatnie badania potwierdziły, że seler ma właściwości żywności funkcjonalnej, która pomaga zapobiegać lub łagodzić choroby.
Właściwości selera
Regularne spożywanie selera wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy. Seler wspiera zdrowie serca, kości i mięśni. Stymuluje pracę tarczycy. Chroni mózg, wspomaga pamięć.
Zwalcza ogólnoustrojowe stany zapalne i wspomaga działanie układu odpornościowego.
Bogaty w błonnik i minerały
W jego składzie znajduje się również wiele składników mineralnych, takich jak: jod, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan czy potas. Jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy: witamin A, C, K, flawonoidów (apigenina, apiina, luteolina, kemferol) oraz związków fenolowych (kwas kawowy, kwas chlorogenowy, chryzoeriol, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy).
Pomaga w utracie wagi
Pomaga w odchudzaniu ze względu na bardzo niską kaloryczność. Zawiera dużo błonnika, który pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Przyspiesza metabolizm i wspiera tarczycę. Zawarty w nim jod pomaga organizmowi spalić więcej kalorii. Z powodzeniem może być włączony do diety osób z nadwagą lub otyłością.
Ze względu na działanie moczopędne wskazany jest również dla osób z zatrzymywaniem wody. Spożywanie selera pobudza też pracę jelit. Ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
Wspiera układ odpornościowy
Związki przeciwutleniające zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne wspierając funkcje układu odpornościowego.
Seler wykazuje również właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne.
Wiele współczesnych chorób przewlekłych wywołanych jest stanem zapalnym niskiego stopnia – przewlekłym stanem zapalnym, który może z czasem prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak degeneracja komórek, infekcje, choroby układu krążenia, otyłość lub depresja. Dlatego ważne jest, aby w naszej diecie nie zabrakło produktów o działaniu przeciwzapalnym.
Wspiera zdrowie mięśni
Seler, podobnie jak pietruszka, zawiera apigeninę. Ten przeciwutleniacz wspomaga pracę mięśni i zmniejsza ryzyko utraty mięśni.
Wspomaga funkcje poznawcze
Występujące w selerze apigenina i luteolina mają działanie neuroprotekcyjne. Jedzenie selera zwiększa zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Przydatny w niedoczynności tarczycy
Seler jest dobrym źródłem jodu w diecie. Pierwiastek ten pomaga w niedoczynności tarczycy, ponieważ stymuluje produkcję hormonu tarczycy.
Spożywaj natomiast seler z umiarem, jeśli cierpisz na nadczynność tarczycy, niepokój lub bezsenność.
Środki ostrożności i przeciwwskazania
Seler może pobudzać skurcze macicy i jest przeciwwskazany dla kobiet w ciąży.
Osoby z zapaleniem nerek lub ostrym zapaleniem nerek w wywiadzie powinny unikać nasion selera, ponieważ mogą podrażniać drogi moczowe. Ze względu na działanie moczopędne może zmniejszać skuteczność leków. Ze względu na wysoką zawartość pestycydów w warzywach, dzieci, osoby starsze i osoby o obniżonej odporności powinny spożywać seler z upraw ekologicznych.
Sałatka z selera
Korzeń selera jest bardzo przyjemny w smaku. Warto go jeść na surowo na przykład w formie sałatki.
Zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Skrop odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny i podawaj samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.
Świetnie komponuje się z orzechami, rodzynkami, koprem włoskim, marchewką, pasternakiem lub innymi roślinami okopowymi.
Herbata z korzenia selera
Herbata z korzenia selera może być stosowana jako środek moczopędny. 30 g korzenia selera wrzuć do 1 litra wody. Gotuj przez 20-30 minut.
Seler z miodem
Macerat z selera
Uprawa selera
UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: lataifas.ro/, naturallifeapp.com, medicalnewstoday.com
Miniatura wpisu: freepik.com