w ,

Wiosną zachwyca kwiatami, ale mało kto wie jak jest cenna dla zdrowia

Jest jedną z najwcześniejszych oznak wiosny i bardzo popularną w polskich ogrodach.

Cenimy ją za setki kwiatów, którymi wybucha zanim jeszcze pojawią się na pędach liście. Zdobi ogrody jako soliter jak i rosnąc w szpalerach tworzących żywopłoty. Piękne, jasnożółte kwiaty oznaczają, że w końcu naprawdę nadeszła wiosna. Rzadko jednak mówi się o największych zaletach forsycji – jej właściwościach leczniczych.

Właściwości lecznicze forsycji

Przez Chińczyków zaliczana jest do pięćdziesięciu najlepszych roślin leczniczych. Forsycja zawdzięcza to swojemu składowi.

Jej pędy zawierają rutynę, której organizm ludzki potrzebuje, ale nie nauczył się jej wytwarzać. Rutyna wzmacnia naczynia włosowate, obniża ciśnienie krwi, normalizuje rytm serca.

Innym ważnym składnikiem forsycji jest filiryna glukozyd korzystnie wpływający na stan włosów, paznokci, skóry. Wzmacnia też działanie szeregu olejków eterycznych, które również znajdują się w pędach forsycji.

Zawiera także inne lignany – polifenole. Dla organizmu są fitoestrogenami, które mogą zastąpić hormony. Ten estrogen roślinny, przy braku własnego, zapobiega rozwojowi nowotworów, głównie guzów gruczołów sutkowych.

inne ważne składniki zawarte w forsycji:

  • witamina P, C, E, A, D, lotne związki eteryczne, olejki;
  • potas, krzem, fosfor, wapń, jod, magnez, miedź;
  • betulinowy, oleanolowy, ursulowy, inne kwasy organiczne, triterpeny;
  • rengiol, rengiolon, kornozyd, inne złożone alkohole;
  • irydoidy, flawonoidy, fenole, inne związki organiczne.

Surowcami leczniczymi są wszystkie części rośliny: liście, gałęzie, owoce i kłącza. Każda zawiera cenne naturalne składniki, które przyczyniają się do:

  • normalizacji metabolizmu, poprawy wchłaniania żelaza;
  • wzmocnienia naczyń krwionośnych, serca, wątroby, nerek, pęcherza;
  • regulacji ciśnienia krwi, zmniejszająca ryzyko zawału serca, udaru mózgu;
  • zwiększenia odporności, łagodzenia przebiegu przeziębień, ostrych infekcji wirusowych dróg oddechowych;
  • poprawy samopoczucia przy czerwonce, stanach zapalnych narządów miednicy;
  • leczenia ropnych ran, ropni, czyraków, zapalenia węzłów chłonnych;
  • Dobroczynne składniki forsycji mają nie tylko działanie przeciwnowotworowe, ale także przeciwzapalne. Soki roślinne pomagają w chorobach pęcherzyka żółciowego, wątroby, układu sercowo-naczyniowego.

    Forsycję stosuje się w leczeniu obrzęku małych dróg oddechowych w płucach (zapalenie oskrzelików), zapalenia migdałków, bólu gardła, gorączki, wymiotów, chorób serca, HIV/AIDS, rzeżączki, bólu i obrzęku (stanu zapalnego) oraz ciężkiej wysypki skórnej z gorączką i wymiotami wywołane przez bakterię (róża).

    W jaki sposób się ją stosuje

    Napary, wywary z forsycją w medycynie ludowej są zalecane w przypadku niedrożności dróg żółciowych, problemach z nerkami. Przy krwotokach siatkówkowych, ropie w płucach, łuszczycy, świerzbie, skazie.

    Wreszcie wywar z kwiatu forsycji i niedojrzałych owoców ma dobre właściwości bakteriobójcze, roztoczobójcze i pielęgnacyjne. Mycie twarzy rano lub przed pójściem spać (raz dziennie) może skutecznie zredukować melasma (przebarwienia twarzy), wysypkę policzkową, trądzik i zmarszczki. Może pomóc skórze zbudować barierę ochronną, zmniejszyć przepuszczalność naczyń włosowatych, zmniejszyć wysięk zapalny, a tym samym wyeliminować miejscowy obrzęk wywołany trądzikiem. Działa hamująco na wydzielanie gruczołów łojowych, co może poprawić stan przetłuszczonej skóry, a w następstwie znacznie zmniejszyć nasilenie trądziku.

    Forsycja jako pożywienie

    Jednym z zaskakujących zastosowań forsycji jest jej zastosowanie jako źródło pożywienia. Chociaż forsycja nie jest szczególnie pożywna, zawiera rutynę, która ma silne właściwości przeciwutleniające, a także chroni i przedłuża działanie innego ważnego przeciwutleniacza – witaminy C.

    Kwiaty i bardzo wczesne liście są jadalne i mogą dodać uroku ozdobionej nią sałatce lub jako dodatek do potraw na talerzu.

    Po zniknięciu kwiatów forsycji na jej miejscu pojawi się owoc – mała, przypominająca orzech kapsułka zawierająca nasiona. Owoce forsycji to twarde, suche struktury, które otwierają się na dwie komory. Z nasion można wydobyć olej jadalny.

    Przeciwwskazania

    Korzeń rośliny jest uważany za lekko toksyczny, a niekontrolowane spożycie może powodować pewne skutki uboczne. Nalewki, wywary, herbaty parzone na kłączu forsycji nie są dla osób z niskim pulsem na tle ostrego procesu zapalnego, z ostrą niewydolnością nerek, śledziony, wątroby.

    Ciąża i karmienie piersią: Niewiele wiadomo na temat stosowania forsycji podczas ciąży i karmienia piersią. Zatem nie zaleca się jej stosowania.

    Przed zabiegami: Ponieważ forsycja może spowolnić krzepnięcie krwi, istnieje obawa, że ​​może powodować dodatkowe krwawienie podczas i po zabiegu. Należy zaprzestać spożycia co najmniej dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.

    Interakcje: Leki spowalniające krzepnięcie krwi (leki przeciwzakrzepowe / przeciwpłytkowe) zaleca się zachowanie ostrożności i skonsultowanie z lekarzem. Przyjmowanie forsycji wraz z lekami, które również spowalniają krzepnięcie, może zwiększyć ryzyko siniaków i krwawień.

    Niektóre leki spowalniające krzepnięcie krwi obejmują aspirynę, klopidogrel (Plavix), diklofenak (Voltaren, Cataflam, inne), ibuprofen (Advil, Motrin, inne), naproksen (Anaprox, Naprosyn , inne), dalteparynę (Fragmin), enoksaparynę (Lovenox), heparynę, warfarynę (Coumadin) i inne.

    Przepisy zdrowotne

    Napar w celu normalizacji ciśnienia. W przypadku nadciśnienia w medycynie ludowej stosowano następującą kompozycję z młodych liści forsycji. 35 g liści zalać 30 ml wrzątku. Umieścić w łaźni wodnej lub małym ogniu, gotować przez 8-10 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić do zaparzenia na 1,5-2 godziny. Po odcedzeniu pić małymi łykami w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkami lub półtorej godziny po jedzeniu.

    W przypadku naruszeń krążenia obwodowego zalecano przygotowanie takiego wywaru. Na 35 g surowców 250 ml wrzącej wody, mieszaninę gotuje się w łaźni wodnej przez 5-7 minut. Po zdjęciu z ognia pozostawia do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po przefiltrowaniu pije po 30 ml w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkami.

    Przy krwawiących słabych dziąsłach zalecało się przygotowanie naparu z dowolnej części rośliny i płukanie codziennie przez około 1-2 minuty. Przydatne, biologicznie aktywne składniki koją dziąsła, a przez błony śluzowe wnikają do krwi wzmacniając układ odpornościowy, organizm od wewnątrz.

    W przypadku kataru o charakterze alergicznym, wirusowym, warto zakropić nos świeżo wyciśniętym sokiem z forsycji, rozcieńczonym na pół wodą. Wystarczy 1-2 krople dwa razy dziennie do każdego nozdrza.

    Herbatę z dowolnej części rośliny zaleca się pić podczas epidemii grypy, chorób układu oddechowego. Pomaga nie zachorować, a w przypadku zarażenia, szybciej i bez komplikacji wrócić do zdrowia.

    Napar z kwiatów forsycji

    Zarówno z suszonych jak i świeżych kwiatów można przyrządzić napar, który posłuży do picia jak herbata i tonik do przemywania skóry.

    Niewielką garść kwiatów zalewa się 250 ml gorącej wody (ok 80 stopni) i zaparza przez 15 minut. Pije się szklankę dziennie profilaktycznie w okresach przeziębień, można dodać cytrynę i dosłodzić miodem po przestudzeniu.

    Aby uaktywnić więcej substancji przed zaparzeniem można skropić kwiaty spirytusem, zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 40 minut. Taki napar można pić, ale też użyć do przemywania twarzy. Przez kilka dni można przechowywać w lodówce.

    UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
    Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28887216/, dragonshop.su, outdoorapothecary.com, rxlist.com, Miniatura wpisu: freepik.com