Trzy przepisy dla zdrowia serca

Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem w kuchni, czy masz juz doświadczenie wiesz, że jedzenie powinno być zdrowe.

A zdrowe odżywianie nie powinno być nudne. Zobacz jak łatwo jest stworzyć pyszne posiłki, które są dobre dla twojego serca i zaspokoją twoje gusta smakowe.

Sprawdź zdrowe przepisy na zdrowe serce poniżej, aby zainspirować się w kuchni. Powodzenia

1. Ciepła owsianka z jagodami

Zacznij dzień od miski ciepłej owsianki. Bogaty pożywny owies, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy i potas. To nasycone śniadanie zawiera również dużo błonnika, co może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i utrzymać zdrowe tętnice.

2 szklanki płatków owsianych

3 ¼ szklanki wody

Jagody, miód, orzechy (opcjonalnie)

Krok 1

W średniej wielkości rondlu zagotuj 3 ¼ szklanki wody. Wymieszaj dwie szklanki płatków owsianych. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.

Krok 2

Zdejmij rondel z ognia, a następnie przykryj i pozostaw mieszaninę na 1-2 minuty.

Krok 3

Włóż owies do miski i udekoruj jagodami. Dodaj orzechy, suszone owoce lub cokolwiek innego. Dodaj trochę miodu na słodką nutę.

Do jednej porcji połącz 1 szklankę wody z ½ szklanki owsa. Gotuj w kuchence mikrofalowej w wysokiej temperaturze przez 2-3 minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej. Po ugotowaniu dodaj jagody i miód.

2. Kurczak balsamiczny

Ten inspirowany Włochami posiłek jest doskonałym wyborem na lunch lub kolację. Kurczak jest chudym mięsem i ma mniej tłuszczów nasyconych niż czerwone, co czyni go lepszym wyborem dla zdrowia serca, oczywiście ten dobrej jakości.

Winegret z octem balsamicznym ma niskokaloryczną zawartość, ale jest bogaty w smak. Jest to również sos o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że ​​nie spowoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.

4 małe piersi z kurczaka

1 łyżka papryki

1 łyżka oliwy z oliwek

½ łyżeczki świeżo pokrojonego rozmarynu

2 wyciśnięte ząbki czosnku

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

 
½ szklanki wytrawnego czerwonego wina (można zastąpić wodą)

3 łyżki octu balsamicznego

Ten przepis jest na cztery porcje.

Krok 1

W małej misce połącz paprykę, oliwę z oliwek, rozmaryn, czosnek i pieprz, a następnie wymieszaj.

Krok 2

Nałóż masę po obu stronach piersi z kurczaka, a następnie połóż ją na blasze do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia i przechowuj w lodówce przez 2 godziny, aby kurczak mógł się zamarynować.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Wyjmij kurczaka z lodówki i polej czerwonym winem.

Krok 4

Piecz przez ok 20 minut. Obróć kurczaka w połowie pieczenia, aby upiekł się równo z obu stron.

Krok 5

Przed podaniem dodaj trochę octu balsamicznego do kurczaka.

3. Proste smażone krewetki

Krewetki są dobrym źródłem białka i innych ważnych składników odżywczych, takich jak selen, witamina B12 i fosfor. Brązowy ryż dodaje błonnika do satysfakcjonującego posiłku. Możesz łatwo dostosować to danie, dodając więcej ulubionych warzyw lub zastępując krewetki kurczakiem.

2 szklanki brązowego gotowanego ryżu

18 ulubionych obranych krewetek

4 średnie marchewki

1 brokuł

1 świeża czerwona papryka

2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu

½ łyżeczki oleju sezamowego

trochę miodu

½ łyżeczki świeżo ogolonego imbiru (opcjonalnie)

Ten przepis ma cztery porcje.

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W czasie gotowania ryżu podsmaż krewetki przez 2-3 minuty, aż staną się różowe. Następnie usuń je i odłóż na bok.

Krok 2

Pokrój warzywa i marchewkę. Następnie dodaj na patelnię marchewki, brokuły i czerwoną paprykę. Dusimy z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty. Często mieszając.

Krok 3

Dodaj krewetki, sos sojowy, olej sezamowy, miód i imbir. Mieszaj zawartość garnka przez około 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 4

Wymieszaj z ryżem i podawaj.

Źródło i miniatura wpisu: Doctor Andrei Laslau

Choroba taka jak rak w krajach muzułmańskich nie jest uważana za niebezpieczną

Aby utrzymać trzustkę w zdrowiu. Powinieneś to wiedzieć!