Szybko usuń stany zapalne trzustki i wątroby! Oto produkty ratujące życie

Wątroba i trzustka pełnią dla nas role ważniejszą niż na ogół im przypisujemy.

Pełnią funkcję detoksykacyjną, oczyszczają organizm z toksyn czyniąc metabolity z pożywienia i leków nieszkodliwymi dla organizmu.

Wątroba reguluje krzepliwość poprzez wydzielanie i aktywowanie czynników krzepnięcia krwi. Produkuje białka regulując przez to gospodarkę wodną organizmu. Wątroba ma również wpływ na układ immunologiczny( białko C-reaktywne). Przez wydzielanie żółci pomaga w trawieniu tłuszczy regulując gospodarkę lipidową (cholesterol).

Trzustka to też gruczoł wydzielania wewnętrznego, wydziela glukagon i insulinę. Są to hormony o przeciwstawnym działaniu regulujące poziom glukozy w organizmie. Wydziela sok trzustkowy o zasadowym pH współuczestnicząc w ten sposób w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej. Trzustkowe wysepki Langerhansa wydzielają insulinę, która obniża poziom glukozy. Wydzielany przez trzustkę glukagon podnosi poziom glukozy i rozkurcza zwieracz Oddiego ułatwiając wypływ żółci z pęcherzyka żółciowego do jelita.

Warto wiedzieć, że chora trzustka wydziela enzymy uszkadzające mięsień sercowy.

Alkohol, leki, złe odżywianie, siedzący tryb życia, bezsenność, przemęczenie, długotrwały stres to czynniki, które bardzo silnie wpływają na te narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie i uruchamiając zamknięty krąg chorób i cierpienia.

Warto zawczasu dbać o te organy, ale i w stanach zapalnych można je wesprzeć i pomóc im w samoleczeniu i regeneracji.

Niektóre pokarmy mogą złagodzić stany zapalne trzustki i wątroby oraz pomóc naszemu organizmowi oczyścić się z toksyn.

1. Sok z buraków i marchwi

Powiększenie wątroby lub hepatomegalia może rozwinąć się z wielu powodów: złogów tłuszczowych w wątrobie lub chorób wirusowych. Kiedy to się stanie, Twój lekarz będzie w stanie zaproponować Ci odpowiednie leczenie.

Niemniej bardzo ważne jest przestrzeganie diety i regularne picie naturalnego soku z buraków i marchwi. Ten napój jest dobry także dla trzustki.

Oto prosty przepis na napój leczniczy

Składniki:

• 1/4 buraka
• 1 marchewka
• 5 łyżek soku z cytryny (50 ml)
• 1 szklanka wody (200 ml)

Przygotowanie:

Obierz i zmiksuj buraki i marchew. Jeśli twój blender jest zbyt słaby by rozdrobnić twarde warzywa, pokrój je na bardzo małe kawałki, albo zetrzyj je najpierw na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj szklankę przegotowanej wody i soku z cytryny. Napój należy spożyć rano na czczo.

2. Herbata ziołowa

Herbaty ziołowe pomagają łagodzić stany zapalne, wzmacniają wątrobę i trzustkę. Najlepszy dla wątroby i trzustki będzie: ostropest, glistnik jaskółcze ziele, pokrzywa i czystek.

3. Awokado

Awokado pomaga oczyścić wątrobę i trzustkę z toksyn. Jest również bogatym źródłem pożytecznych tłuszczów jednonienasyconych. Nie może zabraknąć go w diecie wspomagającej wątrobę i trzustkę.

4. Olej lniany

Oleje roślinne tłoczone na zimno, takie jak konopie i siemię lniane, są bardzo dobre dla naszej wątroby i trzustki.

Olej ułatwia proces przekształcania pożywienia w energię, wspiera wątrobę poprzez pobudzanie produkcji żółci, której zadaniem jest emulgowanie tłuszczy. Co więcej, umożliwia on także wątrobie sprawną regenerację, oczyszczanie z toksyn, a przez to detoksykację całego organizmu.

W medycynie naturalnej zalecane jest picie go na czczo każdego poranka lub ssanie oleju.

Picie oleju lnianego na czczo pobudza przemianę materii oraz sprawia, że pierwszy posiłek tego dnia jest dużo efektywniej strawiony.

Ssanie oleju jest ciekawym i prostym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn i wchłonięcie wszystkich jego cennych właściwości. Metoda ta polega na wzięciu łyżki oleju do ust i wykonywaniu ruchów ssania, przez kilka minut. Stymuluje to krążenie krwi i ułatwia proces przenikania cennych właściwości oleju do krwiobiegu, a toksyn z krwi do oleju. Taki „wyssany” olej należy wypluć, gdyż jest on bezwartościowy.

5. Owsianka

Owsianka jest źródłem błonnika, białka i minerałów. Proso i gryka zawierają enzymy, które wspomagają trawienie. Łagodzą stany zapalne, obniżają poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce.

6. Karczoch

Karczoch ułatwia wchłanianie tłuszczów, łagodzi stany zapalne oraz usprawnia pracę chorej, spowolnionej i stłuszczonej wątroby. Ponadto warzywo to pobudza wydalanie toksyn i aktywuje ruchliwość jelit.

7. Papaja

Papaja to znacznie więcej niż pyszny tropikalny owoc, który wspomaga trawienie. Pomaga zmniejszyć ilość „złego” cholesterolu we krwi, zatrzymać utlenianie komórek i złagodzić stany zapalne.

Trzustka i wątroba są szczególnymi organami, które jak żadne inne można skutecznie wesprzeć prostymi, naturalnymi sposobami. Odwdzięczą się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: golapravda.blog, oliwka24.pl, Miniatura wpisu: freepik.com

Test zdrowia serca w 5 minut! Sprawdź swój stan i usuń niepokój

Ten środek usuwa zaparcia w ciągu 5 minut! Brzuch będzie płaski i poczujesz wreszcie ulgę