Kochamy frytki. To prawda, że do dietetycznych dań nie należą, ale mały grzech od czasu, zwłaszcza gdy są lekkie i chrupiące nikomu nie zaszkodzi.
Kłopot w tym, że frytki z dobrych ziemniaków, bez zbędnych dodatków robione w domu są zwykle sflaczałe i ociekające tłuszczem.
A my kochamy by były lekkie i chrupkie.
Oto trik szefa kuchni, który zdradza sekret takich lekkich i pysznych frytek przygotowanych w domu.
Wnętrze frytek ma być soczyste, a skórka chrupiąca. Jak to zrobić?
Sztuczki są dwie i obie gwarantują frytki idealne.
Trik 1
Do przygotowania idealnych frytek potrzebujesz dobrych ziemniaków, oleju, wody i cukru.
Tak dobrze słyszysz – cukru.
Krok 1: Ziemniaki należy obrać, pokroić na 0,5 centymetrowej grubości słupki i wrzucić do miski z zimną wodą na 10 minut.
Krok 2: Zagotuj wodę w garnku i wrzuć frytki do garnka z gotującą się wodą posłodzoną łyżką cukru.
Należy gotować je 3-5 minut, a następnie odcedzić na sitku na kilka minut by wyschły.
Krok 3: Rozgrzej tłuszcz do 160 stopni i wrzuć frytki. Smaż do momentu aż wypłyną.
Wyjmij, odsącz na pergaminie i smaż następną partię tak krótko, tylko do wypłynięcia.
Krok 4: I etap ostatni. Dosmażamy frytki wrzucając je do rozgrzanego oleju dosłownie na moment, by nabrały złotego koloru.
Efekt – frytki idealne!
Trik 2
Ten sposób jest równie skuteczny.
Sekret tkwi w jednym drobnym szczególe – w dodatku octu, który powoduje, że podczas smażenia na frytkach tworzy się chrupiąca skórka, a wnętrze nie wysycha.
To całkiem proste i potrzebujesz tylko zwykłych ziemniaków, wody i octu.
Krok 1: Zacznij klasycznie od obrania i pokrojenia ziemniaków.
Krok 2: Umieść wszystkie kawałki w misce z zimną wodą na kilka minut. Po tym czasie opłukaj frytki pod strumieniem zimnej wody, niech dobrze spłynie z nich skrobia, a woda przestanie być mętna. Następnie zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej łyżkę soli i szklankę octu. Gotuj frytki 3-5 minut zależnie od ich wielkości.
Krok 3: Następnie odcedź wodę, osusz frytki na ręczniku papierowym lub czystej ścierce kuchennej i usmaż na oleju rozgrzanym do 190 ° C.
Smaż na złoty kolor – efektem są fantastycznie chrupiące i soczyste frytki w środku!
Uwaga! Możesz przygotować więcej frytek i po wyjęciu z wrzątku część zamrozić. Następnym razem będziesz mógł dużą część pracy pominąć. Wystarczy, że wyjmiesz frytki z zamrażalnika i wrzucisz na olej.