Sztuczka szefa kuchni – domowe frytki idealnie chrupiące – dlaczego nie znałam jej wcześniej?!

Kochamy frytki. To prawda, że do dietetycznych dań nie należą, ale mały grzech od czasu, zwłaszcza gdy są lekkie i chrupiące nikomu nie zaszkodzi.

Kłopot w tym, że frytki z dobrych ziemniaków, bez zbędnych dodatków robione w domu są zwykle sflaczałe i ociekające tłuszczem.

A my kochamy by były lekkie i chrupkie.

Oto trik szefa kuchni, który zdradza sekret takich lekkich i pysznych frytek przygotowanych w domu.

Wnętrze frytek ma być soczyste, a skórka chrupiąca. Jak to zrobić?

Sztuczki są dwie i obie gwarantują frytki idealne.

Trik 1

Do przygotowania idealnych frytek potrzebujesz dobrych ziemniaków, oleju, wody i cukru.

Tak dobrze słyszysz – cukru.

Krok 1: Ziemniaki należy obrać, pokroić na 0,5 centymetrowej grubości słupki i wrzucić do miski z zimną wodą na 10 minut.

Krok 2: Zagotuj wodę w garnku i wrzuć frytki do garnka z gotującą się wodą posłodzoną łyżką cukru.

Należy gotować je 3-5 minut, a następnie odcedzić na sitku na kilka minut by wyschły.

Krok 3: Rozgrzej tłuszcz do 160 stopni i wrzuć frytki. Smaż do momentu aż wypłyną.

Wyjmij, odsącz na pergaminie i smaż następną partię tak krótko, tylko do wypłynięcia.

Krok 4: I etap ostatni. Dosmażamy frytki wrzucając je do rozgrzanego oleju dosłownie na moment, by nabrały złotego koloru.

Efekt – frytki idealne!

Trik 2

Ten sposób jest równie skuteczny.

Sekret tkwi w jednym drobnym szczególe – w dodatku octu, który powoduje, że podczas smażenia na frytkach tworzy się chrupiąca skórka, a wnętrze nie wysycha.

To całkiem proste i potrzebujesz tylko zwykłych ziemniaków, wody i octu.

Krok 1: Zacznij klasycznie od obrania i pokrojenia ziemniaków.

Krok 2: Umieść wszystkie kawałki w misce z zimną wodą na kilka minut. Po tym czasie opłukaj frytki pod strumieniem zimnej wody, niech dobrze spłynie z nich skrobia, a woda przestanie być mętna. Następnie zagotuj w garnku wodę i dodaj do niej łyżkę soli i szklankę octu. Gotuj frytki 3-5 minut zależnie od ich wielkości.

Krok 3: Następnie odcedź wodę, osusz frytki na ręczniku papierowym lub czystej ścierce kuchennej i usmaż na oleju rozgrzanym do 190 ° C.

Smaż na złoty kolor – efektem są fantastycznie chrupiące i soczyste frytki w środku!

Uwaga! Możesz przygotować więcej frytek i po wyjęciu z wrzątku część zamrozić. Następnym razem będziesz mógł dużą część pracy pominąć. Wystarczy, że wyjmiesz frytki z zamrażalnika i wrzucisz na olej.

Źródło: Chef Stefano Barbato Español/youtube, Miniatura wpisu: pixabay.com, openfoodfacts.org

Babcia wyjawiła mi, że nigdy nie wylewa wody z ziemniaków. Jest zbyt cenna

Soda uratuje sad i ogród przed szkodnikami i chorobami! Dawkowanie i stosowanie