Starsze osoby wiedzą jaką moc ma ten wywar. Gotowany 8 godzin jest jak lekarstwo

O tym, że rosół działa świetnie rozgrzewająco i wzmacniająco nie trzeba nikomu przypominać. Jednak nie każdy wie, że ten dobroczynny tradycyjny bulion przynosi również inne korzyści dla naszego zdrowia.

Długotrwale i wolno gotowany wywar z kości pomoże naszym stawom, układowi pokarmowemu i skórze. A wszystko to dzięki zawartym w kościach składnikom.

Wywar z kości to naturalne źródło kolagenu oraz innych ważnych pierwiastków

Proces gotowania jest długotrwały, ale pozwala on wydobyć ze składników dobroczynne właściwości, które przechodzą do rosołu. Będzie on zawierał składniki takie jak magnez, fosfor, potas czy wapń nie tylko w dużych ilościach, ale także w niezwykle łatwej do przyswojenia postaci.

Dzięki temu wzmocni organizm, wesprze układ odpornościowy oraz kostny. Wywar zawiera bowiem bardzo dużo kolagenu i elastyny, które pochodzą z chrząstek kostnych. Oprócz tego dostarczy glikozaminoglikany i chondroitynę substancje niezbędne zdrowym stawom.

Z tego powodu taki wywar zaleca się osobom mającym problemy ze stawami, cierpiącym na artretyzm i podatnym na kontuzje.

Ale to nie wszystkie zalety wywaru z kości. Działa tez korzystnie dla układu krwionośnego, zmniejsza ciśnienie krwi, a także wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Wywar z kości dodatkowo poprawi stan naszej skóry, włosów i paznokci. Zawiera bowiem budulec odpowiedzialny za ich kondycję, a mianowicie białko kolagenowe, którego ilość zmniejsza się z wiekiem. Przez to skóra traci gęstość, staje się sucha, nieelastyczna, a paznokcie i włosy słabe i łamliwe. Spożywanie regularne wywaru z kości pomaga spowalniać ten proces.

Nie do pominięcia jest także wpływ wywaru kostnego na nasz układ trawienny. Tu także ważna rolę odgrywa kolagen, który pełni w nim funkcje ochronną i regenerującą. szczególnie korzystny będzie dla osób cierpiących na stany zapalne żołądka i jelit.

Wywar wspomaga również funkcje trawienne, co jest zasługą proliny i glicyny, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego. Będzie też pomocny w chorobie refluksowej i dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Przepis na wywar kostny

Potrzebne składniki:

• kości kurczaka, wieprzowe, wołowe lub rybie ości,
• marchew,
• seler,
• por
• pietruszka,
• cebula,
• czosnek.

Sposób przygotowania:

Kości (najlepsze są te, które zawierają dużo chrząstek czyli żebra wołowe i udka kurze) trzeba umyć i podzielić na mniejsze, co pozwoli przejść do wywaru większej ilości szpiku kostnego. Kości wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na gotowanie. Gotujemy wolno i długo. Przynajmniej 8 godzin a lepiej dłużej, z przerwami ten proces może trwać nawet 24 godziny. Na koniec kości powinny się dosłownie rozpadać. Warzywa dodajemy dopiero na godzinę dwie przed końcem gotowania, dla poprawy smaku bulionu.

Można przechowywać w lodówce nawet 5 dni.

Fotografie: freepik.com

Francuska metoda, która pomoże raz na zawsze pozbyć się much w domu

Uniwersalna naturalna odżywka do kwiatów, która może zdziałać cuda