Niezależnie od tego jak bardzo dbamy o nasz domowy sprzęt korzystanie z piekarnika zawsze wiąże się z silnymi zabrudzeniami.
Pieczone potrawy parują, pryskają osiadając na rusztach i ściankach urządzenia, zostają przypalone w trakcie dalszej obróbki i w ostateczności stają się niezwykle trudne do usunięcia.
Chcemy podzielić się z wami prostym i łatwym do wykonania sposobem na wyczyszczenie piekarnika do połysku bez wysiłku i długotrwałego szorowania.
Specjaliści z Centrum Nauki im. Jacoba Neussnera wyraźnie współczuli swoim żonom i wymyślili prosty, ale bardzo skuteczny sposób na wyczyszczenie nawet mocno zabrudzonego piekarnika. Metoda nie jest szybka, ale pozwala to zrobić bez większego wysiłku, a wymyślony harmonogram praktycznie sam wykona całą najtrudniejszą część pracy.
Sposób na wyczyszczenie piekarnika
Będziesz potrzebować:
- soda oczyszczona – 10 łyżek
- ocet – 100 ml
- woda
- rozpylacz
- gąbka
Wymieszaj sodę w misce z taką ilością wody, aby uzyskać lepką papkę. Za pomocą gąbki lub miękkiej szmatki nanieść pastę na całą powierzchnię ścian, sufitu i spodu piekarnika. Soda niemal natychmiast brązowieje.
Zamknij piekarnik i pozostaw tak na co najmniej 12-14 godzin.
Po tym czasie za pomocą mokrej szmatki (ciągle ją płucząc) usuń maksymalną ilość sody wraz z rozpuszczonym brudem.
Jeśli pozostał jeszcze przypalony brud nie martw się. Przelej ocet do butelki z rozpylaczem i spryskaj nim wszystkie powierzchnie, szczególnie miejsca, gdzie pozostały zabrudzenia. Uważaj, aby nie wdychać oparów.
Pojawi się piana i syczenie – to interakcja octu z resztkami sody. Teraz wystarczy usunąć resztki pasty, octu i brud, a następnie wytrzeć do czysta piekarnik.
Aby całkowicie wysuszyć wnętrze, włącz piekarnik na minimum 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
To wszystko! Twój piekarnik będzie jak nowy!