Skorupki jajka, najlepszy pokarm do Twojego ogrodu i warzywniaka

Skorupki można stosować w ogrodzie w postaci zmiażdżonej lub jako napar. Im mniejsze kawałki skorupki jaja, tym łatwiej rośliny wchłaniają z niej potrzebne im substancje.

Dlatego zebrane łupiny zaleca się zetrzeć na proszek w moździerzu, przepuscić przez maszynę do mięsa, zmielić w młynku do kawy lub potłuc tłuczkiem, młotkiem, albo wałkiem do ciasta.

Proszek ten jest następnie dodaje się do wody w celu dotleniania gleby i nawożenia roślin. Na kwaśną glebę dajemy do 1 kg na metr kwadratowy.

Jednak zebranie wystarczającej ilości skorupek do całego ogrodu jest raczej problematyczne. Z tego powodu ogrodnicy ograniczają się do dodawania proszku do otworów podczas sadzenia. Skorupki chronia także korzenie roślin przed gryzoniami.

Napar ze skorupki jajka to kolejny sposób na wykorzystanie go do karmienia roślin. Aby przygotować nalewkę, słoik wypełniony skorupkami zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na tydzień. Nieprzyjemny zapach płynu i jego zmętnienie nie powinny przerażać – jest to oznaka gotowości odżywki. Przed użyciem rozcieńcza się 1:3 z woda.

Nalewkę można przygotować w inny sposób (w tym przypadku nie będzie nieprzyjemnego zapachu): wsyp proszek ze skorupek do słoika, napełnij pojemnik ciepłą wodą (na jedną część proszku 6 części wody) i zaparzaj przez 24 godziny. Opróżnij powstałą ciecz, skorupęki można ponownie zalać wodą. Nie jest konieczne rozcieńczanie otrzymanej w ten sposób nalewki.

Zasady zbierania skorupek jaj

Przy niewłaściwej technologii zbierania i przechowywania skorupka jajka psuje się bardzo szybko i będziesz musiał się jej pozbyć. Aby tego uniknąć, musisz przestrzegać trzech zasad:

– upewnij się, że na skorupce nie ma widocznych śladów surowego białka (wypłucz skorupkę pod wodą)

– wysusz skorupki na powietrzu przed umieszczeniem ich w pojemniku

– przechowuj w tekturowym pudełku, aby uniknąć zepsucia pozostawionych resztek białka.

Odżywiaj swoje rośliny skorupkami. Odwdzięczą ci się dorodnością.

Jedno jajko, szklanka kefiru, 400 g kapusty. Najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina

Zabraknie mielonego, jeśli wszyscy dowiedzą się o tych przepisach! 4 niezwykłe dania, które chce się pilnie wypróbować