w

Sadzenie i uprawa borówek: nawozy, gleba, wskazówki pielęgnacyjne

Borówki uważane są za superfood, tak wiele mają korzystnych dla naszego zdrowia wartości odżywczych.

Aby dobrze rosły i dawały dorodne owoce, ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotować glebę i jakiego nawozu użyć do ich uprawy.

Korzyści z borówek:

Są bogate w makroelementy: potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają znaczne ilości sodu, żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy A.

Są wartościowymi przeciwutleniaczami, dzięki nadającym barwę owocom antocyjanom, które mają właściwości naturalnych antyoksydantów.

Owoce borówki zawierają również kwas egalowy o właściwościach przeciwnowotworowych oraz kwas foliowy.

Zawierają też substancje o działaniu przeciwbiegunkowym, regulują poziom cholesterolu we krwi, a także fitoestrogeny – hormony roślinne mające korzystny wpływ na układ hormonalny.

Napary z liści borówek również działają leczniczo wspomagają trawienie, a także zwalczają kaszel.

Wymagania glebowe

Ponieważ borówka najlepiej udaje się na glebach silnie kwaśnych, zwykle w naszych ogrodach przydomowych musimy przygotować dla niej specjalne stanowisko.

Jest to w miarę proste, jeśli ogród znajduje się na glebie leśnej lub poleśnej, najczęściej z natury kwaśnej.

Glebę taką wystarczy wzbogacić w substancję organiczną, używając na przykład kwaśnego torfu ogrodniczego.

Torf mieszamy z glebą rodzimą w stosunku 1:1, na głębokość około 40 cm. Posadzone krzewy ściółkujemy starymi trocinami, korą sosnową lub kompostem z liści dębowych. Na innych rodzajach gleb najlepiej jest przygotowane pod borówkę podłoże odizolować od rodzimej gleby.

W tym celu należy wykopać dół i wyłożyć go czarną folią, którą w kilku miejscach trzeba podziurawić.

Można też zakopać w ziemi pojemniki (stare beczki, duże donice) o podziurawionym dnie. W to nasypujemy warstwę kwaśnego torfu wymieszanego z rozdrobnioną korą sosnową i piaskiem w stosunku 2:1:1.

Aby zakwasić podłoże, można jeszcze dodać igliwia, liści dębowych, trocin z drzew iglastych czy kory sosnowej.

Ze względu na walory smakowe i zdrowotne warto mieć borówkę w swoim ogrodzie, mimo że uprawa wymaga nieco pracy i przygotowania dla krzewów odpowiedniego stanowiska.

Istnieje kilka odmian borówki amerykańskiej: Elliot, Brigitta, Chandler, Spartan, Duke itp.

Sadzenie

To krzewy długowieczne, mogą dawać owoce przez 50 lat, jeśli gleba jest odpowiednio przygotowana. Dorodność rośliny zależy od jakości gleby.

Krzewy borówki można sadzić pojedynczo lub w grupach. Jeśli chcemy posadzić je w rządkach, powinny być one oddalone od siebie o 2 m.

Rośliny w rządku, w zależności od odmiany, powinny rosnąć w odległości od 80 do 150 cm od siebie.

Przed posadzeniem borówki musimy wykopać dołek o głębokości 40-50 cm i szerokości 60-80 cm, a korzenie sadzonki zamoczyć w wodzie.

Możesz sadzić pędy, które mają 2 lata, które przyniosą owoce dopiero w trzecim roku.

Owoce w zależności od odmiany dojrzewają w czerwcu, lipcu, sierpniu i możesz cieszyć się świeżymi owocami przez 3-4 tygodnie.

Nawadnianie i nawożenie

Borówka uwielbia wilgoć. Dlatego wilgotność musi być utrzymywana na poziomie 60-70%, w upalne miesiące należy ją podlewać codziennie.

Borówka wysoka należy do roślin o bardzo małych wymaganiach pokarmowych. Ponieważ jednak jej korzenie znajdują się bardzo płytko, nie mogą korzystać ze związków mineralnych nagromadzonych w głębszej warstwie gleby.

Z tego powodu jej wymagania nawozowe, chociaż są niskie, muszą być odpowiednio zaspokojone. Jeśli chodzi o nawozy, borówki muszą być karmione fosforem, azotem i potasem.

Ważne jest, aby nawóz przedostał się do gleby 3-4 cm, dlatego zaleca się podlewanie rośliny natychmiast po zastosowaniu nawozu.

Do nawożenia borówki możemy stosować nawozy organiczne w postaci przekompostowanego, suszonego lub granulowanego obornika, a także kompostu.

Cięcie

Pielęgnacja jest dość łatwa, trawa rosnąca obok korzenia musi zostać usunięta, a suche pędy muszą zostać ścięte.

Cięcie nowo posadzonych krzewów borówki wykonuje się wczesną wiosną, nawet jeśli sadzone były jesienią.

Od momentu wysadzenia krzewów do 3-4 roku zaleca się usuwanie tylko pędów słabych, chorych, uszkodzonych mechanicznie lub przez mróz.

Jeśli sadzonki były dwuletnie i miały dobrze rozwinięty system korzeniowy, skracamy lekko pędy główne, których powinno być od 4 do 5.

W kolejnych latach przeprowadza się cięcie pielęgnacyjne i odmładzające. Wykonujemy je pod koniec zimy, do ostatnich dni marca.

Polega ono na prześwietlaniu zagęszczonej korony. Za pomocą sekatora usuwamy pędy słabe, obumarłe oraz stare i nieowocujące. Dbamy przy tym o zachowanie pokroju krzewu.

Regularne cięcie pozwala kontrolować siłę wzrostu krzewu, staje się on też bardziej luźny i przewiewny, więcej światłą słonecznego dociera do wnętrza korony, co ogranicza występowanie chorób i poprawia jakość dojrzewających owoców.

Źródło i Miniatura wpisu: fabricatinromania.info, abc-ogrodnictwa.pl/