Kto pamięta ten zapach i smak z dzieciństwa?
Z jakiegoś powodu kojarzy mi się z jesienią. Być może dlatego, że u dziadków w sadzie było dużo jabłek jesienią, więc jedliśmy je na wszelkie możliwe sposoby?
Racuchy drożdżowe z jabłkami należały do moich ulubionych. Potem latami szukałam tego smaku, robiąc je według odpowiedników bez drożdży, myśląc że łatwiej je zrobić i są pewniejsze, ale to nieprawda. Smak nie ten sam, a jak się przekonałam ciasto drożdżowe to naprawdę nic wielkiego.
Składniki:
(porcja na dwie – trzy osoby. Jeśli macie w domu więcej łasuchów róbcie od razu z podwójnej porcji)
• mleko – 1 szklanka
• mąka – 250 g to dwie niepełne szklanki, szklanka zawiera około 150 g mąki
• jajko – 1 szt
• cukier – 1 łyżka
• cukier waniliowy – 1 łyżeczka
• drożdże świeże – 25 g
• jabłka – 2 szt
• olej
• cukier puder
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkrusz, wymieszaj z podgrzanym na 0,5 minuty w mikrofalówce mlekiem i 0,5 mąki i cukrem. Zaczyn wstaw do piekarnika ustawionego poniżej 50 stopni (tak koło 35) na 15 minut.
2. Po wyrośnięciu zaczynu wsyp do niego resztę maki, cukier waniliowy, jajko, wymieszaj do połączenia składników, można użyć mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta, ale nie jest to konieczne.
3. Przykryj ściereczka i wstaw do podobnie nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość obierz jabłka i pokrój według uznania, może to być kostka 1×1 cm lub plasterki jak u mnie. To powinno być jabłko miękkie i kruche. Jeśli używasz jabłka twardego kostka musi być drobniejsza, a nawet starte na grubych oczkach, żeby zdążyło zmięknąć podczas smażenia.
5. Wymieszaj jabłka z ciastem
6. Smaż na rozgrzany tłuszcz. Racuchy dość szybko się rumienią, więc należy zaraz po rozgrzaniu zmniejszyć płomień, by się dobrze usmażyły.
7. Wyjmij racuchy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
8. Posyp cukrem pudrem. Możesz polać sosem, musem, owocowym, dżemem według uznania. Dla nas najlepsze są takie.
9. Racuchy drożdżowe z jabłkami gotowe. Smacznego!