Pyszne domowe grzybki marynowane. Każdy pokocha ten smak

Jeśli znasz smak prawdziwych domowych grzybków merynowanych w occie, to wiesz, ze żadne sklepowe nie mogą sie z nimi równac.

Dziś podajemy przepis na tradycyjne, domowe, idealnie octowe grzybki marynowane.

Aby przygotować pyszne marynowane grzybki na zimę, potrzebujesz:

– 1,5 kg świeżych małych grzybów (najlepsze są borowiki i inne twarde gatunki, ale możesz też użyć na przykład pieczarek, w przypadku miękkich maslaków trzeba obrac kapelusze ze skórki)
– 0,25 litra oleju roślinnego
– 150 ml octu jabłkowego
– 1 litr wody (nie licząc tej użytej do gotowania)
– 2 łyżki cukru
– 20 g soli
– 4 ząbki czosnku
– 4 szt liści laurowych
– 8 szt czarnego pieprzu
– 8 kulek ziela angielskiego
– łyżka gorczycy
– można też dodać: odrobinę suszonego chili lub też cebulę pokrojoną w piórka

Sposób przygotowania:

Najpierw musisz umyć grzyby. Jeśli grzyby są wieksze, pokrój je na części. Następnie włóż grzyby do rondla i napełnij wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, usuwając pianę nie dłużej niż 15-20 minut.

Następnie odcedź grzyby na durszlaku i pozwól im ocieknąć.
Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i cukier, gotuj przez minutę.
Dodaj olej i ocet, gotuj przez kolejne 2 minuty.
Zanurz ugotowane grzyby w marynacie i gotuj przez kolejne 3 minuty po zagotowaniu.

W przygotowanych słoikach układamy przyprawy i czosnek.
Napełnij słoiki marynowanymi grzybami. Jeśli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze bardzo gorące, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji. Zakręć słoiki obróć do góry dnem.

Zostaw tak na jeden dzień.

Słoiki z marynowanymi grzybami z tego przepisu można przechowywać w spiżarce nawet kilka lat.

Smacznego.

Do sprawdzenia tarczycy potrzebny jest tylko termometr. Test Barnesa: 100% dokładności!

3 na 5 Polaków cierpi na ból pleców. Oto najlepsze naturalne środki, dzięki którym można się go pozbyć