PRZEPIS: Kiszone pomidory z beczki! Okazuje się, że nawet w słoiku o pojemności 3 litrów można uzyskać słynny smak!

Pomidory i ogórki są pyszne i zdrowe, a w marynowanej formie mają nie tylko zupełnie nowy, doskonały smak, ale można je przechowywać przez długi czas.

Marynowane pomidory wspaniale uzupełniają smak dań mięsnych, pieczonych ziemniaków, dań z grilla, zup, czy sałatek.

Dlatego jeśli nigdy nie robiliscie musicie spróbować. Przepis jest bardzo prosty, a smak obłędny!

Składniki:

  • Pomidory – 1, 5 kg
  • Koper – 1 pęczek
  • Liście wiśni do smaku
  • Liście chrzanu do smaku
  • Porzeczki do smaku
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – 2 łyżki
  • Musztarda w proszku – 2 łyżki, lub ziarenka gorczycy
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Czarny pieprz (w ziarenkach)
  • Przygotowanie:

    Umyj pomidory, opłucz liście i przygotuj sterylny trzylitrowy słoik.

    Połóż liście chrzanu, wiśni i porzeczki na dnie słoika. Następnie włóż parasol kopru, czosnek i czarny pieprz.

    Napełnij słoik pomidorami do połowy, a następnie wsyp sól i proszek musztardowy. Umieść pozostałe pomidory, zalej je ciepłą, przegotowaną, ale nie gorącą wodą i zamknij słoik pokrywką.

    Dobrze wstrząśnij słoikiem, aby wymieszać wszystkie składniki. Następnie nieco odkręć pokrywkę i pozostaw pomidory na 3 dni w temperaturze pokojowej.

    Po trzech dniach dokręć pokrywkę słoika i umieść go w ciemnym chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.

    Wypróbuj koniecznie, będą niezastapione w okresie zimowym! Udostępnij ten przepis swoim znajomym!

    Kisić można także pomidorki koktajlowe. Poniżej prosty przepis na nie:

    Źródło i Fotografie: sovkusom.ru