Kiszone pomidory z beczki! Nawet w małym słoiku można uzyskać słynny smak!

Pomidory i ogórki są pyszne i zdrowe, a w formie kiszonej mają nie tylko zupełnie nowy, doskonały smak, ale można je przechowywać przez długi czas.

Wspaniale uzupełniają smak dań mięsnych, pieczonych ziemniaków, dań z grilla, zup, czy sałatek.

Dlatego jeśli nigdy takich nie robiliście musicie spróbować. Przepis jest bardzo prosty, a smak obłędny!

Kiszone pomidory z beczki

Składniki:

  • Pomidory – 1, 5 kg
  • Koper – 1 pęczek
  • Liście wiśni do smaku
  • Liście chrzanu do smaku
  • Porzeczki do smaku
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – 2 łyżki
  • Musztarda w proszku – 2 łyżki, lub ziarenka gorczycy
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Czarny pieprz (w ziarenkach)

Przygotowanie:

Umyj pomidory, opłucz liście i przygotuj sterylny trzylitrowy słoik.

Połóż liście chrzanu, wiśni i porzeczki na dnie słoika. Następnie włóż parasol kopru, czosnek i czarny pieprz.

Napełnij słoik pomidorami do połowy, a następnie wsyp sól i proszek musztardowy. Umieść pozostałe pomidory, zalej je ciepłą, przegotowaną, ale nie gorącą wodą i zamknij słoik pokrywką.

Dobrze wstrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki. Następnie nieco odkręć pokrywkę i pozostaw pomidory na 3 dni w temperaturze pokojowej.

Po trzech dniach dokręć pokrywkę słoika i umieść go w ciemnym chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.

Wypróbuj koniecznie, będą niezastąpione w okresie zimowym! Udostępnij ten przepis swoim znajomym!

Kisić można także pomidorki koktajlowe. Poniżej prosty przepis:

Jak karmić ogórki w sierpniu żeby nadal owocowały

9 sekretów zwiększających plonowanie malin