w ,

3 sfermentowane pokarmy które przywrócą mikroflorę jelitową i uwolnią od wielu dolegliwości

Trudno dziś spotkać człowieka, któremu nie doskwieraja żadne problemy ze strony przewodu pokarmowego.

Zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie trzustki, kandydoza, zapalenie okrężnicy i można tak długo jeszcze wymieniać.

Dlatego coraz więcej osób ucieka się do stosowania probiotyków. Dbają one o właściwą mikroflorę jelitową, której zaburzenia są najczęściej źródłem wielu chorób i problemów trawiennych. Jednak nie zawsze to rozwiązanie idealne. Znacznie zdrowszym, skuteczniejszym i tańszym rozwiązaniem są sfermentowane produkty, które można zrobić samemu.

Powiemy Wam dziś, dlaczego tak ważne jest uwzględnienie w diecie produktów bogatych w enzymy. A także o tym, jak je przygotować.

Produkty fermentowane (kiszonki)

Sfermentowana żywność to żywność poddana procesowi fermentacji. Poprawiają proces trawienia, równowagę kwasowo zasadową i wspierają zrównoważoną produkcję soku żołądkowego. Skrobia, cukier z warzyw i owoców, różne rodzaje bakterii zamieniają się w kwas mlekowy, który jest bardzo przydatny w przewodzie pokarmowym.

Takie warzywa i owoce mają wyjątkową zdolność, poprawiają trawienie i usuwają dolegliwości, związane z nadmierną lub niewystarczającą produkcją soku żołądkowego.

Kiedy produkcja kwasu solnego w żołądku jest zbyt słaba, fermentowana żywność pomaga zwiększyć kwasowość soku żołądkowego. I odwrotnie, gdy jest skłonny wytwarzać zbyt dużo kwasu, sfermentowane produkty pomagają chronić błonę śluzową i ściany żołądka z jego skutków.

Te naturalne probiotyki zwiększają produkcję witamin grupy B, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, enzymy trawienne, laktazę, kwas mlekowy, które pomagają w zwalczaniu infekcji.

Zawierają również wapń niezbędny do wchłaniania witamina K1, której organizm nie syntetyzuje. Bez sfermentowanej żywności utrudnione jest leczenie astmy, alergii, chorób skóry, a nawet onkologiczne.

3 najbardziej przydatne i niedrogie produkty fermentowane.

Kapusta kiszona nie wymaga dodatku bakterii do fermentacji, ponieważ już żyją na jej powierzchnii. Nie zapomnij dodać naturalnej soli: sól stłumi rozmnażanie gnilnych bakterii tak długo, aż pałeczki kwasu mlekowego wytworzą wystarczającą ilość kwasu, aby je zneutralizować.

Kapusta kiszona zawiera dużą ilość witaminy C. wzmacnia system odpornościowy i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek i tkanek. Ponadto jest pełna witamin: A, witamin z grupy B, witaminy K i U.

Pomaga zapobiegać wielu chorobom przewodu pokarmowego, w tym choroby wrzodowej żołądka i owrzodzeniom dwunastnicy. W kiszonej kapuście jest również dużo jodu.

Mieszanka warzywna. Ten prosty przepis składa się z pysznych sfermentowanych warzyw. W 3-litrowym słoiku umieść pół główki grubo posiekanej kapusty, buraki średniej wielkości, pokrojone w cienkie plasterki, garść obranych ząbków czosnku i trochę nasion kopru włoskiego lub świeży koperek. Warzywa powinny wypełniać słoik w mniej więcej 2/3 pojemności. Dodaj 1 łyżkę gruboziarnistej soli, szklankę serwatki i uzupełnij wodą. Na wierzchu połóż mały spodek, aby wszystkie warzywa zostały zanurzone w cieczy. Pozostaw do fermentacji na 1-2 tygodnie w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki.

Jest to bardzo smaczna przekąska, którą możesz włączyć do codziennej diety, zwłaszcza w okresach zmniejszonej dostępności świeżych warzyw. Pomaga na skoki ciśnienia i poprawia mikroflorę jelit.

Kwas buraczany. Buraki średniej wielkości Pokrój w cienkie plasterki . Umieść buraki w 2 litrowym słoju, dodaj 1-2 łyżki gruboziarnistej soli, 1 szklankę serwatki, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego i napełnij słoik z wodą. Pozostaw do fermentacji na 2 do 5 dni temperaturze pokojowej, a następnie trzymaj słoik w lodówce. Pij zakwas buraczany rozcieńczając go wodą.

Zdrowy napój pomoże wyeliminować różne problemy związane z pracą układu sercowego. Oczyszcza organizm i usprawnia pracę jelit. Zakwas buraczany stosuje się do leczenia chronicznych zaparć. Napój usuwa z organizmu nadmiar szkodliwych substancji, aktywnie oczyszczając go z toksyn, jest naturalnym spalaczem nagromadzonych tłuszczów.

Dlaczego to takie ważne?

W ostatnich latach spożycie produktów fermentacji drastycznie spadło. Wyparła je żywność pasteryzowana i rafinowana. Warto wrocić do dobrych nawyków naszych przodków i zadbać o jelita. To w nich kryje się rozwiązanie wielu problemów z naszym zdrowiem.

Mówi się, że jelito to drugi mózg, bo od niego zależy praca prawie wszystkich narządów!