Okres zimowy sprzyja gromadzeniu tłuszczu. Organizm przechodzi w tryb magazynowania.
Mniej się ruszamy, bardziej marzniemy, musi więc zapewnić nam warstwę tłuszczyku ochronnego. W tym czasie mamy mniej owoców i warzyw, nasza dieta ubożeje w lekkie posiłki, a wzbogaca się w te bardziej kaloryczne i sycące. Dlatego zimą zwykle łatwiej przytyć, a trudniej zrzucić nadmiar tłuszczyku.
Ten koktajl jest doskonałym wsparciem w walce z zimową oponką.
Specjaliści dietetycy mają bardzo pozytywne doświadczenia z łączeniem w posiłkach takich składników jak ocet jabłkowy i awokado, oraz miodu i cytryny. Dlatego ten koktalj jest świetnym wymiataczem niepotrzebnych w ciele złogów i toksyn. Łatwiej się po nim chudnie, a skóra, włosy i paznokcie napierają siły i blasku. Natomiast imbir i pieprz kajeński przy pomocy ogórka i octu sięgną do najłębiej schowanego tłuszczu, by się z nim rozprawić.
Podajemy składniki dla 2 osób, bo z pewnością w domu znajdze się chętny na na tak zdrowy i pożyteczny koktajl.
Składniki:
1 szklanka zielonej herbaty, mocnej długo parzonej i ostudzonej
1 awokado – 200 kcal
2 kiwi – 80 kcal
1/2 ogórka zielonego – 10 kcal
1 łyżka miodu – 80 kcal
2 łyżki octu jabłkowego
4 listki mięty
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
4 szczypty pieprzu kajeńskiego
1 łyżka świeżo startego imbiru
Wszystko zmiksujcie. Całość to 370 kalorii, w sam raz na dwie osoby, lub ewentualnie na dwie porcje, z których jedną można zostawić w lodówce, ale pamietajcie, że tylko do następnego dnia, nie dłużej.
Pierwszy koktajl zróbcie ostrożnie dając mniejsza ilość pieprzu. Jak już przyzwyczaicie się do jego obecności dajcie całość. Jest ważny w procesie spalania. Na poczatek moze to być czupeł łyżeczki, ale nie za nało musi być czuć lekkie drapanie w gardle.