Pij aromatyczny napar trzy razy dziennie, a po 4 tygodniach zapomnisz o skokach ciśnienia

Dzisiaj mamy cenne wskazówki dla zdrowia Twojego serca i naczyń krwionośnych.

Podpowiemy jak złagodzić objawy nadciśnienia. Te proste przepisy uzupełniają leczenie, a we wczesne stadiach choroby mogą je nawet zastąpić.

Koper – zielone pogotowie dla pacjentów z nadciśnieniem

Oto, co musisz wiedzieć o leczniczych właściwościach kopru:

1. Koper jest bogaty w witaminy B, A i C, potas, żelazo, fosfor, olejki eteryczne. Substancje te mają pozytywny wpływ na serce, naczynia krwionośne i układ nerwowy. Koją, rozluźniają mięśnie, rozszerzają naczynia i normalizują dopływ krwi do całego ciała.

2. Wszystkie narządy, w tym mózg, są lepiej dotlenione. Ich praca się usprawnia, a ciśnienie tętnicze w rezultacie się obniża.

3. Na bazie kopru wytwarza się środek antyseptyczny Anetin, który rozszerza naczynia wieńcowe.

Już po 1-1,5 miesiącach regularnego spożywania naturalnych środków na bazie kopru, objawy nadciśnienia wyraźnie się zmniejszają. Czasami namacalny efekt pojawia się po już 3-4 tygodniach – wszystko zależy od stanu organizmu. Zapomnisz o takich nieprzyjemnych uczuciach jak:

  • mroczki przed oczami
  • skoki ciśnienia
  • nerwowość, senność i ciągła drażliwość
  • obrzęk twarzy
  • bóle głowy
  • dreszcze i pocenie się
  • chroniczne zmęczenie
  • Produkty naturalne na bazie kopru

    Odwar z nasion kopru

    1. Namocz 2 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suchych nasion kopru w 500 ml wrzącej wody. Przykryj i trzymaj pod przykryciem przez 30 min.

    2. Pij trzy razy dziennie przed posiłkami po 1/4 szklanki.

    Herbata koperkowa

    Napój ten normalizuje ciśnienie tętnicze i oczyszcza blaszki cholesterolowe. To wpłynie na koloryt twarzy i zmniejszy obrzęk. Ponadto ten napój to świetny sposób na schudnięcie.

    1. 3 łyżeczki nasion zalej szklanką wrzącej wody. Odstaw na 10 minut.
    2. Pij pół szklanki ciepłej herbaty rano na pusty żołądek.

    Bulion z łodyg i gałązek kopru

    1. Weź kilka łodyg całej rośliny zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Zalej 500 ml wrzącej wody. Namaczaj 20 minut, a następnie przecedź przez gazę lub sitko. Do schłoczonego bulionu można dodać łyżeczkę miodu.
    2. Podziel wywar na 5 części i pij przed posiłkami codziennie przez tydzień. Następnie zrób 4 dni przerwy, po których powtórz kurację.

    Przeciwwskazania

    Lekarze nie zalecają preparatów na bazie kopru osobom z niskim ciśnieniem, kobietom podczas miesiączki, osobom z indywidualną nietolerancją kopru.

    Jedz więcej koperku, pij pachnącą herbatę i wywar, a nigdy nie będziesz musiał się stosować leków. Zachowaj zdrowie serca i cenne nerwy.

    Pamiętaj: lepiej zapobiegać chorobie niż ją leczyć.

    Źródło:otozh.com.ua