Pamiętasz z dzieciństwa ten niepowtarzalny smak lodów? Teraz zrobisz je w domu

Smaki dzieciństwa wywołują w nas falę wzruszeń i nostalgii. A zakodowane w pamięci smaki urastają w naszych wspomnieniach do rangi najbardziej niezwykłych i wyszukanych.

Dawne lody, choć zdecydowanie w prostsze w składnikach miały w sobie słodycz i rozkosz beztroskiego czasu.

Jednocześnie były też zdrowe i naturalne, pozbawione konserwantów, sztucznych wzmacniaczy smaku i koloru.

I chyba do tego tęskno nam najbardziej, bo choćby najbardziej odnoszące się do tradycji nazwy i reklamy, dzisiejsze mrożone mieszanki, wiele wspólnego z tradycyjnymi lodami nie mają…

Przed Wami przepis na domowe, zdrowe lody, które naprawdę smakują jak dawniej.

Potrzebujecie:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 200 g skondensowanego słodkiego mleka
  • 2 sztuki wafli
  • Przygotowanie:

    1. Zacznij od włożenia do zamrażarki miski, w której będziemy przyrządzać masę lodową na około pół godziny.
    2. Do schłodzonej miski wlej kremówkę i ubijaj przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach w mikserze.

    3. Kiedy śmietana będzie sztywna cienkim strumieniem wlej do niej skondensowane mleko, a następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach przez około minutę.

    4. Na prostokątnej blaszce rozłóż wafle, przytnij je tak by wypełniły powierzchnię foremki.

    5. Wyłóż masę lodową na wafel i przykryj waflem.
    6. Umieść foremkę w zamrażarce. Po około 4-6 godzinach lody będą gotowe!

    Smacznego!

    Podziel się ze znajomymi. Będą Ci za to wdzięczni!

    Źródło i Fotografie: sovkusom

    Prosta i sprawdzona metoda na przechowywanie młodego kopru – Bez mrożenia i suszenia

    Harmonogram dla tych, którzy chcą stracić na wadze: jedz co chcesz i pij wodę na godzinę. Wynik to minus 15% tłuszczu!