Pachnący i smaczny likier miętowy: tylko 4 składniki, przygotowanie jest bardzo proste, będzie gwiazdą każdej uroczystości!

Ten domowy likier miętowy inspirowany przepisem z youtube jest tak pyszny, że każdy poprosi Cię o przepis.

Mój mąż opanował go do perfekcji, a po przepis przychodzą sąsiedzi, bo wieść gminna niesie się szybciej niż udaje się wyhodować miętę.

Potrzebujemy:

• 500 ml wódki

• 200 ml wody

• 30-40 g mięty

• 300 g cukru pudru

Przygotowanie:

Aby zrobić ten domowy likier miętowy, potrzebujesz 5-6 dużych gałązek świeżej mięty.

Oderwij liście i umieść je w litrowym pojemniku. Wlej do niego wódkę.

Zamknij pojemnik i dokręć pokrywkę.

Należy odstawić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 1 tydzień. Regularnie wstrząsaj pojemnikiem.

Po upływie tygodnia przecedź nalewkę miętową przez sito do innego czystego pojemnika.

Cukier zalej wodą, zagotuj i ostudź.

Tak otrzymany syrop wymieszaj z nalewką i dobrze wymieszaj.

Możesz teraz przelać gotowy likier do butelki i pozostawić do odstania przez co najmniej 1 miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Uzyskanie gotowego likieru zajmuje miesiąc, ale warto na to poczekać.

Będzie gwiazdą każdej uroczystości!

Źródło: youtube / Cooking with Oksana Pashko, Miniatura wpisu: freepik.com, youtube / Cooking with Oksana Pashko

Herbatka jabłkowa z czosnkiem to świetny napój wzmacniający układ odpornościowy!

Właściciel farmy pomidorów poradził mi najlepsze sposoby na obfite zbiory. Od roku już nie kupuję obornika kurzego