Ribes uva-crispa L. należy do grupy najbardziej znanych roślin w medycynie ludowej. Indianie od ponad 500 lat używają tego cudownego owocu. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i działa odmładzająco na organizm.
Roślina ta jest stosowana nie tylko przez Indian, ale także przez ludy na całym świecie.
100 g świeżego agrestu zawiera 470-680 mg witaminy C. Naukowcy wykazali, że owoc ten jest najsilniejszym antyoksydantem na świecie.
Wszyscy wiemy, dlaczego witamina C jest tak ważna. Pomaga w usuwaniu wolnych rodników, wzmacnia układ kostny, układ odpornościowy, oczyszcza naczynia krwionośne i produkuje leukocyty.
Agrest zawiera nie tylko witaminę C, ale także flawonoidy, garbniki i minerały. Pomaga również zwalczać kaszel, pozbywać się bólu gardła i innych problemów z oddychaniem, w tym astmy i zapalenia oskrzeli.
Walka z cukrzycą
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, trzustki, zmniejsza wzdęcia i ból. Spożywanie agrestu może obniżyć poziom cukru we krwi (u osób z cukrzycą, zwłaszcza 2 stopnia), równoważy wydzielanie insuliny.
Usuwa toksyny z wątroby
Zostało naukowo potwierdzone, że agrest jest niezbędny w leczeniu wątroby. Chroni ją przed działaniami niepożądanymi leków (zwłaszcza przeciw gruźlicy) i usuwa toksyny.
Agrest na wzrok
Agrest to owoc, którego właściwości docenia wszyscy ci, którzy skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest bowiem skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzroku.
Agrest łagodzi napięcie nerwowe
W składzie agrestu znajduje się sporo magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu.
Agrest pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową
Agrest zawiera substancje o działaniu alkalizującym. W związku z tym można go włączyć do jadłospisu diety zasadowej.
Agrest a odchudzanie
Świetnie wspiera funkcje ukladu trawiennego i ma bardzo mało kalorii.
Agrest dla urody
Agrest znalazł zastosowanie także w kosmetyce, dzięki składnikom które opóźniającym proces starzenia się skóry.
Przepis na odżywczą maseczkę agrestową
0.5 szklanki umytych i oczyszczonych owoców zmiksuj i wymieszaj z 2–3 łyżkami naturalnego jogurtu i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Nałóż maseczkę na twarz, omijając okolice oczu. Zmyj po 15 min.
Gdzie znajdują się te owoce?
Jest to stary gatunek od dawna uprawiany w Polsce, jednak ostatnio mniej modny i coraz rzadszy.
A wy uprawiacie, lubicie agrest? Wiedzieliście o jego wspaniałych właściwościach?