Kaki czyli persymona to bardzo odżywczy owoc, początkowo uprawiany w Chinach i Japonii od tysięcy lat.
Największymi producentami kaki są dziś Chiny, Japonia, Brazylia i Korea.
Smak owocu
Owoc ma wysoką zawartość garbników, co powoduje, że niedojrzałe owoce są cierpkie i gorzkie. W miarę dojrzewania owoców poziom garbników zmniejsza się. Persymony muszą być całkowicie dojrzałe przed spożyciem. Dojrzały owoc składa się z gęstej, papkowatej galaretki zamkniętej w woskowej cienkiej skorupce. Owoc obiera się ze skórki. Miąższ kaki jest słodki, w smaku przypomina coś co jest połączeniem smaku śliwki, gruszki, pomidora i moreli.
Samo zdrowie
To, co czyni ten owoc wyjątkowym, to bogata i zróżnicowana zawartość przeciwutleniaczy: – witamina C – witamina A – karoteny (zeaksantyna i luteina) – polifenole (katechiny, epikatechiny, epigallaokatechiny, kwas chlorogenowy, kawowy, galusowy) – mangan – miedź.
Chińscy naukowcy z College of Food Science & Nutritional Engineering na Beijing University of Agriculture przeanalizowali zawartość przeciwutleniaczy w persymonach, jabłkach, winogronach i pomidorach.
Ze wszystkich 4 owoców persymona wykazała najsilniejsze działanie przeciwutleniające. Zdolność tego owocu do zwalczania wolnych rodników wynika z 6 rodzajów zawartych w nim polifenoli: katechiny, epikatechiny, epigallaokatechiny, kwas chlorogenowy, kawowy i galusowy.
Spośród nich najsilniejsze działanie przeciwutleniające ma kwas galusowy.
Inne badanie wykazało, że owoce persymony mają większe stężenie polifenoli, błonnika pokarmowego i minerałów (wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, mangan i sód ) niż jabłka. Wszystkie te składniki odżywcze pomagają zwalczać miażdżycę – jedną z głównych przyczyn chorób serca, zawału serca i udaru mózgu.
Skórka owocu persymona zawiera więcej błonnika niż miąższ. Podobnie jak w przypadku jabłek, jednak skórek kaki nie jemy.
Witaminy A, C i E w owocach kaki są silnymi przeciwutleniaczami, które bezpośrednio niszczą szkodliwe cząsteczki wolnych rodników, a miedź i mangan chronią przed uszkodzeniem komórek.
Właściwości antynowotworowe
Badania przeprowadzone nad właściwosciami persymony wskazują, że wyciąg z owocu ma potencjalne właściwości antynowotworowe. Może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać apoptozę – śmierć komórek rakowych.
Miedź pomaga również opóźniać procesy starzenia, szczególnie w przypadku przedwczesnego siwienia włosów.
Zeaksantyna i luteina to dwa karotenoidy kaki, które pomagają zapobiegać pogorszeniu widzenia związanemu ze starością (zwyrodnienie plamki żółtej) i zapobiegają uszkodzeniom siatkówki powodowanym przez wolne rodniki ze światła słonecznego. Dowiedziono także, że może zapobiegać powstawaniu zaćmy.
W medycynie chińskiej owoce i liście kaki od wieków stosowano do leczenia rozmaitych schorzeń.
Wzmocnienie odporności
Owoc kaki to źródło cennych flawonoidów, polifenoli i przeciwutleniaczy takich jak katechina i galokatechina. Katechiny przeciwdziałają infekcjom, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają krwawieniom.
Świeży owoc kaki to również duża dawka minerałów.
Gdy tylko kaki pojawia się w sklepach warto po nie siegnąć dla przyjemności smaku i mnóstwa zdrowia.
Jadacie? Lubicie kaki?