Oto jak zrobić kurkumę, aby leczyć wątrobę, mózg i tarczycę

Ludzie poznali i docenili niesamowite dobroczynne właściwości kurkumy ponad sto lat temu.

Ten potężny produkt może poprawić zdrowie na wiele sposobów.

Według dr Oxa ma również imponujący zasób wartości odżywczych:

„Jedna łyżka (7 gramów) mielonej kurkumy zawiera około:

23,9 kalorie
4,4 grama węglowodanów
0,5 grama białka
0,7 grama tłuszczu
1,4 grama błonnika
0,5 miligrama manganu
2,8 miligrama żelaza
0,1 miligrama witaminy B6
170 miligramów potasu
1,7 miligrama witaminy C
13 miligramów magnezu

Zawiera także witaminę E, witaminę K, niacynę, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i miedź.”

Woda z kurkumą to jeden z najlepszych sposobów na skorzystanie z zalet tej przyprawy, a wszystko, co musisz zrobić, to dodać kurkumę do szklanki ciepłej wody. Wymieszać i wypić.

Oto zalety regularnego spożywania tego napoju każdego ranka przez dwa tygodnie:

Zapobiega uszkodzeniom wątroby

Kurkuma zapobiega uszkodzeniom wątroby, a nawet regeneruje uszkodzone komórki wątroby. Stymuluje naturalną produkcję żółci i poprawia pracę pęcherzyka żółciowego.

Utrzymuje zdrowie mózgu

Ta przyprawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek mózgowych i neutralizują wolne rodniki.

Zwalcza stany zapalne i działa przeciwbólowo

Przewlekłe stany zapalne to główna przyczyna różnych schorzeń, a ta przyprawa skutecznie zwalcza stany zapalne i łagodzi dolegliwości bólowe.

Poprawia czynność tarczycy

Kurkuma jest bardzo przydatna w leczeniu chorób autoimmunologicznych tarczycy i obniża poziom cholesterolu.

Wystarczy wymieszać pół łyżki kurkumy w szklance wody.

Wymieszaj kurkumę w ciepłej wodzie (może być również w mleku). Dobrze się rozpuszcza. Pij napój rano. Nie ma znaczenia czy wypijesz przed, czy po śniadaniu.

Możesz dodać szczyptę czarnego pieprzu dla lepszego wchłaniania.

Pij przez 1-2 tygodnie, potem zrób sobie dłuższą przerwę.

Źródło: 365novini.com, Miniatura wpisu: freepik.com

Siostra pokazała mi, jak zetrzeć ser na tarce! Całe życie nie wiedziałam o tej metodzie

Robię codziennie i wciąż proszą o więcej! Ciasto „4 łyżki”