Coraz więcej badań sugeruje, że włączenie orzechów do naszej codziennej diety to prosty sposób na poprawę naszego układu sercowo-naczyniowego.
Mieszając orzechy włoskie z pyłkiem i miodem uzyskujemy niezwykły tonik dla serca, mózgu i naczyń krwionośnych. Ten środek jest szczególnie korzystny dla osób starszych, ale także osłabionych.
Mieszanka orzechów, pyłku i miodu
Składniki
- 3 orzechy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pyłku
Przygotowanie
W tym przepisie możesz użyć suchych świeżych, gdy są w sezonie.
Najlepszy jest surowy pyłek wielokwiatowy lub pyłek głogu, który ma szczególne właściwości dla serca, naczyń krwionośnych i układu nerwowego. Możesz go kupić w sklepach pszczelarskich lub ze zdrową żywnością.
Zmiel orzechy włoskie i wymieszaj z miodem i pyłkiem, aż powstanie pasta. Tę pyszną mieszankę spożywaj codziennie rano na pusty żołądek.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są wspaniałym źródłem związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Są bogate w kwasy fenolowe, garbniki, różne flawnoidy, NNKT Omega-3 w postaci kwasu linolowego, witaminę E, mangan, miedź, biotynę i molibden, wapń, żelazo, chrom, magnez, fosfor, potas, selen, cynk i wanad.
Naukowcy odkryli, że orzechy włoskie poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, co oznacza, że pomagają im się rozszerzać i umożliwiają lepszą cyrkulację krwi. Pomagają również zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe.
Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie orzechów wpływa na:
- wzmocnienie naczyń krwionośnych
- obniżenie poziomu cholesterolu
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy
- zapobieganie udarom
- poprawę zdrowia mózgu
- wspomaganie procesu odchudzania
Naukowcy z Yale University odkryli, że ludzie, którzy jedli 60 g orzechów dziennie przez 8 tygodni, wykazali poprawę w zakresie rozszerzenia i wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych i krążenia krwi.
Wyniki te są dobrą wiadomością dla osób z ryzykiem sercowo-naczyniowym, ponieważ utrata funkcji śródbłonka jest głównym wyzwalaczem miażdżycy (powstawania blaszek miażdżycowych).
Badania na zwierzętach wykazały, że orzechy włoskie mają również działanie ochronne przed rakiem piersi i prostaty.
Pyłek pszczeli
Nie mniej dobroczynne są właściwości pyłku pszczelego, którego zalety doceniano już w starożytności. Współcześnie nauka potwierdza jego lecznicze właściwości.
Pyłek pszczeli zawiera całe spektrum substancji odżywczych. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny zwany argininą. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega również zlepianiu się erytrocytów.
Można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu. Obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu) oraz hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi. Wspomaga leczenie stanów pozawałowych. Wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
Z pyłku kwiatowego wyizolowano także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących liczne procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek stanowi również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego.
A ponadto:
- reguluje przemianę materii
- podnosi poziom żelaza i zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi
- wzmacnia organizm podczas rekonwalescencji
- łagodzi skutki ostrych zaparć
- poprawia florę bakteryjna jelit
- ma silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze
- zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu
- podnosi odporność organizmu
- stosowany jest także do leczenia alergii
- w medycynie ludowej od dawna stosowany do leczenia przerostu gruczołu krokowego, ostatnio ta właściwość pyłku zainteresowała badaczy, aktualnie prowadzone są szeroko zakrojone badania.
Dawki dzienne pyłku:
- dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
- dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
- dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe)