Orzechy, pyłek i miód – pyszny przepis na wzmocnienie naczyń krwionośnych, serca i mózgu

Coraz więcej badań sugeruje, że włączenie orzechów do naszej codziennej diety to prosty sposób na poprawę naszego układu sercowo-naczyniowego.

Mieszając orzechy włoskie z pyłkiem i miodem uzyskujemy niezwykły tonik dla serca, mózgu i naczyń krwionośnych. Ten środek jest szczególnie korzystny dla osób starszych, ale także osłabionych.

Mieszanka orzechów, pyłku i miodu

Składniki

  • 3 orzechy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pyłku

Przygotowanie

W tym przepisie możesz użyć suchych świeżych, gdy są w sezonie.

Najlepszy jest surowy pyłek wielokwiatowy lub pyłek głogu, który ma szczególne właściwości dla serca, naczyń krwionośnych i układu nerwowego. Możesz go kupić w sklepach pszczelarskich lub ze zdrową żywnością.

Zmiel orzechy włoskie i wymieszaj z miodem i pyłkiem, aż powstanie pasta. Tę pyszną mieszankę spożywaj codziennie rano na pusty żołądek.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są wspaniałym źródłem związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Są bogate w kwasy fenolowe, garbniki, różne flawnoidy, NNKT Omega-3 w postaci kwasu linolowego, witaminę E, mangan, miedź, biotynę i molibden, wapń, żelazo, chrom, magnez, fosfor, potas, selen, cynk i wanad.

Naukowcy odkryli, że orzechy włoskie poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, co oznacza, że ​​pomagają im się rozszerzać i umożliwiają lepszą cyrkulację krwi. Pomagają również zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe.

Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie orzechów wpływa na:

  • wzmocnienie naczyń krwionośnych
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy
  • zapobieganie udarom
  • poprawę zdrowia mózgu
  • wspomaganie procesu odchudzania

Naukowcy z Yale University odkryli, że ludzie, którzy jedli 60 g orzechów dziennie przez 8 tygodni, wykazali poprawę w zakresie rozszerzenia i wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych i krążenia krwi.

Wyniki te są dobrą wiadomością dla osób z ryzykiem sercowo-naczyniowym, ponieważ utrata funkcji śródbłonka jest głównym wyzwalaczem miażdżycy (powstawania blaszek miażdżycowych).

Badania na zwierzętach wykazały, że orzechy włoskie mają również działanie ochronne przed rakiem piersi i prostaty.

Pyłek pszczeli

Nie mniej dobroczynne są właściwości pyłku pszczelego, którego zalety doceniano już w starożytności. Współcześnie nauka potwierdza jego lecznicze właściwości.

Pyłek pszczeli zawiera całe spektrum substancji odżywczych. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny zwany argininą. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega również zlepianiu się erytrocytów.

Można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu. Obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu) oraz hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi. Wspomaga leczenie stanów pozawałowych. Wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

Z pyłku kwiatowego wyizolowano także ponad 30 enzymów i koenzymów katalizujących liczne procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Pyłek stanowi również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego.

A ponadto:

  • reguluje przemianę materii
  • podnosi poziom żelaza i zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi
  • wzmacnia organizm podczas rekonwalescencji
  • łagodzi skutki ostrych zaparć
  • poprawia florę bakteryjna jelit
  • ma silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze
  • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu
  • podnosi odporność organizmu
  • stosowany jest także do leczenia alergii
  • w medycynie ludowej od dawna stosowany do leczenia przerostu gruczołu krokowego, ostatnio ta właściwość pyłku zainteresowała badaczy, aktualnie prowadzone są szeroko zakrojone badania.

Dawki dzienne pyłku:

  • dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
  • dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
  • dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe)
UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: lataifas.ro, doz.pl, Miniatura wpisu: freepik.com

Bananowe ciasto bez mąki, cukru i mleka – za to o niezapomnianym, wspaniałym smaku.

Przepis na koktajl spalający kalorie według Ewy Chodakowskiej