Jak w jedną noc zrobić lekko solone ogórki z czosnkiem i ziołami?

To najprostszy przepis na lekko solone ogórki.

Przypomina mi smak dzieciństwa i przetworów z babcinej spiżarni.

Nie sądziłam, że można je przygotować tak szybko. Wystarczy im tylko jednak noc!

Wychodzą chrupiące i niesamowicie smaczne.

Składniki

• 1,7 kg ogórków
• 5-7 ząbków czosnku
• 50 g parasoli koprowych
• 3 łyżki soli

Przygotowanie

Składniki są przewidziane na trzylitrowy słoik.

Najpierw dobrze umyj ogórki. Najlepiej zalać je w misce zimną wodą i pozostawić na godzinę.

Aby ogórki były dobrze dosolone, odetnij ich końce.

Następnie obierz i umyj czosnek. Ważny niuans: do gotowania szybkich solonych ogórków z czosnkiem sól nie powinna być solą morską, ale zwykłą solą kamienną.

Na dno słoika włóż koperek i czosnek. Jeśli ząbki są duże, można je pociąć.

Staraj się tak dobierać wielkość ogórków aby wypełnić słój możliwie jak najciaśniej.

Na wierzchu możesz dodać jeszcze trochę koperku. Następnie przykryj wszystko solą i zalej ogórki wrzątkiem.

Zamknij słoik pokrywką i pochyl go w różne strony tak, aby sól równomiernie się rozprowadziła.

Po ostygnięciu słoika włóż go do lodówki. Jeśli wieczorem zrobisz szybko solone ogórki z czosnkiem, to rano będą gotowe.

Smacznego!

Jakie błędy popełnia wielu ogrodników podczas przycinania róż

Jak mieć na działce dużo wielkich malin? Świetna ściągawka