To najprostszy przepis na lekko solone ogórki.
Przypomina mi smak dzieciństwa i przetworów z babcinej spiżarni.
Nie sądziłam, że można je przygotować tak szybko. Wystarczy im tylko jednak noc!
Wychodzą chrupiące i niesamowicie smaczne.
Składniki
• 1,7 kg ogórków
• 5-7 ząbków czosnku
• 50 g parasoli koprowych
• 3 łyżki soli
Przygotowanie
Składniki są przewidziane na trzylitrowy słoik.
Najpierw dobrze umyj ogórki. Najlepiej zalać je w misce zimną wodą i pozostawić na godzinę.
Aby ogórki były dobrze dosolone, odetnij ich końce.
Następnie obierz i umyj czosnek. Ważny niuans: do gotowania szybkich solonych ogórków z czosnkiem sól nie powinna być solą morską, ale zwykłą solą kamienną.
Na dno słoika włóż koperek i czosnek. Jeśli ząbki są duże, można je pociąć.
Staraj się tak dobierać wielkość ogórków aby wypełnić słój możliwie jak najciaśniej.
Na wierzchu możesz dodać jeszcze trochę koperku. Następnie przykryj wszystko solą i zalej ogórki wrzątkiem.
Zamknij słoik pokrywką i pochyl go w różne strony tak, aby sól równomiernie się rozprowadziła.
Po ostygnięciu słoika włóż go do lodówki. Jeśli wieczorem zrobisz szybko solone ogórki z czosnkiem, to rano będą gotowe.
Smacznego!