Prawdopodobnie nie raz przetrzymałeś nasiona zbyt długo lub kupiłeś przeterminowane, a data na opakowaniu wskazywała, że nie należy ich już wykorzystywać i trzeba wyrzucić.
Faktem jest, że stare nasiona gorzej kiełkują, ale doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że plony z nich są wyższe. W ten sposób natura kompensuje straty. Czy zatem należy je wyrzucić?
Niekoniecznie, można je poddać prostej procedurze, która je odrodzi.
Proces powinien przebiegać następująco:
Nasiona należy owinąć w kawałek materiału, na przykład gazy, związać woreczek i zanurzać je na przemian w dobrze ciepłej (świeżo przegotowanej) i zimnej wodzie.
Każde zanurzenie powinno trwać około 5 sekund. W każdej wodzie nasiona powinny być zanurzone po 5 razy.
Nie bój się, że nasiona zagotują się w gorącej wodzie. Nic złego mu się nie stanie w ciągu 5 sekund. Takie hartowanie sprawi, że w nasionach obudzą się procesy fizjologiczne, które stymulują pękanie osłony nasiennej i kiełkowanie zarodka.
Oczywiście nie ma 100% gwarancji powodzenia dla wszystkich poddanych takiej procedurze nasion. Niektóre mogą być zbyt stare i nieaktywne, ale doświadczenie pokazuje, że przy jedno sezonowym przeterminowaniu nasiona wykiełkują bardzo dobrze.