Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin.
Z łacińskiego słowo „vita” oznacza życie. Jak ważne są dla nas odkryto dopiero 100 lat temu. Wspierają wszystkie funkcje życiowe. Bez nich nie ma życia.
A w dzisiejszych czasach większość z nas cierpi na niedobory witam. Zła dieta, stresujący tryb życia wpływają na niezaspokojone zapotrzebowanie, a braki te dają najpierw nieduże oznaki, a z czasem prowadza do poważnych chorób.
Należy nauczyć się odczytywać te sygnały zanim będzie za późno.
Oto 10 sygnałów, które wysyła nam nasz organizm wskazujących na brak określonych witamin:
1. Sucha skóra na głowie
Możliwy problem: brak omega-3.
Jeśli zauważysz, że na głowie masz białe , łuszczące się płatki skóry, od razu pomyślisz o łupieżu. Ale jeśli wcześniej nie doskwierał ci łupież, łuszcząca przesuszona skóra głowy może oznaczać brak wystarczającej ilości zdrowych kwasów tłuszczowych.
„Kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, są „kremem” dla naszego organizmu” – wyjaśnia Stacy Small, lekarz z Greenwood w stanie Indiana. „Bez nich skóra staje się bardzo sucha”. Nie zapominaj, że musisz jeść tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu.
Ważne są również inne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas alfa-linolenowy (ALA). Znajdziesz je w orzechach włoskich i nasionach lnu.
2. Cienkie, łamliwe włosy.
Możliwy problem: niedobór kwasu foliowego.
Słyszałeś o tym, jak ważna jest witamina B dla mocnych, zdrowych włosów i to prawda!
Jednak niski poziom kwasu foliowego również może skutkować cienkimi i łamliwymi włosami, mówi Small.
Kwas foliowy znajduje się w zbożach. Nawet jedna filiżanka białego ryżu to świetne źródło. Ale jeśli ograniczasz spożycie węglowodanów, bo np. chcesz schudnąć, to koniecznie zastąp ryż filiżanką surowego szpinaku.
Kubek szparagów gotowanych na parze zapewni Ci 60% dziennego zapotrzebowania.
3. Siwe włosy.
Możliwy problem: brak miedzi.
Jeśli na Twojej głowie nagle zaczęło przybywać siwych włosów, zwiększ spożycie miedzi.
„Miedź odgrywa ważną rolę w produkcji melaniny, która nadaje kolor włosom” – mówi Olivia Wagner, lekarz w ośrodku zdrowia w Chicago.
Najlepszym źródłem miedzi są: wątroba cielęca, ziarna sezamu, płatki owsiane, grzyby, drożdże piekarskie, ostrygi, pełnoziarniste produkty zbożowe, ziarna słonecznika, orzechy, zielone warzywa liściaste, kakao oraz pestki dyni.
4. Pęknięcia i owrzodzenia w jamie ustnej.
Możliwy problem: brak witaminy B12.
Jeśli twoje ciało potrzebuje więcej witaminy B12 niż mu jej dostarczasz, możesz zauważyć rany w obrębie jamie ustnej lub pęknięcia po bokach ust.
Dodaj do diety więcej drobiu, czerwonego mięsa (chudego) i jajek. Jeśli jesteś wegetarianinem, jedz więcej zbóż i pij mleko
migdałowe.
5. Zrogowacenia naskórka
Możliwy problem: brak cynku i witaminy A.
Cynk odpowiada za prawidłowe stężenie witaminy A, mimo, że nasz organizm potrzebuje go niewiele, jest on bardzo ważny, a jego brak wyrządza potężne szkody.
Zrogowacenia naskórka, wypadanie włosów, nadmierne pocenie się, problemy z koncentracją i chudnięcie pomimo dostarczanych kalorii, zmiany trądzikowe, trudne gojenie się ran, pogorszenie widzenia czy kurza ślepota to symptomy niedoborów cynku i witaminy A za której stężenie on odpowiada.
Możesz znaleźć cynk w drobiu, hummusie i pestkach dyni, słodkich ziemniakach i melonach, zarodkach pszennych, sezamie, kakao, nerkowcach, słoneczniku i oleju lnianym. Ze źródeł zwierzęcych, na szczególną uwagę zasługuje wątroba oraz żółtko.
6. Wgłębienia i białe plamy na paznokciach.
Możliwy problem: nadkwasota
Cóż nadprodukcja kwasu w żołądku to nie problem z związany witaminami. Ale może uniemożliwić wchłanianie składników odżywczych i witamin z pożywienia, których potrzebujesz.
Jednym z możliwych rozwiązań jest skonsultowanie się z lekarzem i wybranie leku na zgagę, który zmniejszy wydzielanie kwasu żołądkowego, mówi dr Small.
Dobrym sposobem poradzenia sobie z nadkwasotą jest spożywanie kiszonek, cytryn, tłuszczów roślinnych, ograniczyć spożycie produktów mącznych, słodyczy, kawy, alkoholu i kakao. Ponadto nie należy łaczyć produktów skrobiowych i białkowych w jednym daniu.
7. Zmęczenie.
Możliwy problem: niedobór witaminy D.
Jeśli normalnie odpoczywasz i śpisz, ale ciągle się męczysz, najprawdopodobniej masz bardzo niski poziom witaminy D w
organizmie.
„Po tym, jak ludzie zaczynają spożywać więcej witaminy D, dziwnie się słyszy, że mówią o dużej ilości energii” –
mówi Small.
Włącz do diety produkty mleczne (jogurt, mleko), migdały lub mleko sojowe, niektóre ryby (sardynki), a nawet grzyby, więcej przebywaj na słońcu
8. Siniaki na nogach.
Możliwy problem: niedobór witaminy C.
Jeśli nawet niewielkie uderzenie kończy się wielkim siniakiem, może to świadczyć o tym, ze masz niewystarczająco dużo witaminy C.
Witamina C pomaga w produkcji kolagenu, który bierze udział w budowie naczyń krwionośnych.
Siniaki często mogą być „oznaką osłabienia naczyń włosowatych” – mówi dr Small.
Ponadto stres obniża poziom witaminy C. Truskawki, brokuły i mango to pokarmy zawierające więcej witaminy C niż pomarańcze.
9. Skurcze, drgająca powieka
Możliwy problem: brak magnezu lub wapnia.
Magnez, podobnie jak wapń, jest po prostu niezbędny dla zdrowia mięśni.
Dr Small zaleca spożywanie pestek dyni, bananów i awokado jako źródła magnezu. Dla zwiększenia ilości wapnia – produkty mleczne.
10. Zaparcia
Możliwy problem: brak błonnika lub magnezu.
Istnieje co najmniej kilkanaście możliwych przyczyn zaparć (mówimy o nich wówczas gdy występuje mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień).
Jeden z nich jest powszechny: brak błonnika w diecie. Osoby dorosłe spożywają około połowy zalecanych 38 gramów dla mężczyzn i
25 gramów dla kobiet.
Magnez też może się do nich przyczyniać, a właściwie jego brak, mówi Wagner. Oprócz spożywania większej ilości pokarmów bogatych w magnez możesz również skonsultować się z lekarzem i wybrać bezpieczne suplementy.