NIEDOBÓR MAGNEZU jest bardziej niebezpieczny niż wcześniej sądzono

Latami budowano w nas przekonanie, że niedobór wapnia jest jednym z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów i wiąże się z wieloma następstwami i chorobami.

Tymczasem znaczenie magnezu jest znacznie bardziej istotne dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom.

Brak magnezu ma ogromny wpływ na zdrowie. Konsekwencje braku magnezu w organizmie po raz pierwszy zbadano w 1956 roku, chociaż znaczenie tego minerału było dobrze znane już starożytnym medykom.

Znane są źródła, które dowodzą, że Starożytni Grecy stosowali magnez w leczeniu wielu dolegliwości.

Nowe badania opublikowane w BMC Journal of Bioinformatics pokazują, że rola magnezu w zdrowiu jest znacznie bardziej złożona, niż początkowo sądzono.

Bez magnezu żadna forma życia nie mogłaby istnieć. Chociaż wcześniej było wiadomo, że ten minerał jest zaangażowany w ponad 300 enzymów w ludzkim organizmie, niedawne badania sugerują, że niedobór magnezu może mieć głęboki wpływ na znacznie szerszy zakres struktur biologicznych niż wcześniej szacowano.

Naukowcy wykryli nie mniej niż 3751 miejsc wiązania magnezu z ludzkimi białkami, wykazując, że obecność lub brak tego minerału w organizmie może zmieniać białka, a tym samym znacząco zmieniać stan zdrowia.

Choroby związane z niedoborem magnezu

Każdego roku pojawia się około 2000 nowych badań dotyczących znaczenia magnezu. W ciągu ostatniego półwiecza zindeksowano ponad 100 zalet tego minerału.

Niedobór magnezu stwierdzono u większości pacjentów w następujących kategoriach:

• Fibromialgia

• Migotanie przedsionków

• Cukrzyca typu 2

• Depresja, lęk, napady paniki

• Zespół chronicznego zmęczenia

• ADHD

• Padaczka

• Migrena

• Choroba Parkinsona

• Zaburzenia snu

• Osteoporoza

• Zespół napięcia przedmiesiączkowego, bezpłodność

• Ból w klatce piersiowej (dławica piersiowa)

• Zaburzenia rytmu serca

• Choroba wieńcowa i miażdżyca

• Wysokie ciśnienie krwi i inne choroby sercowo-naczyniowe

• Astma
• Choroba nerek

• Zapalenie pęcherza

• Próchnica

Niektóre badania wskazują na bezpośredni związek między wysokim poziomem magnezu, a wyższą gęstością mineralną kości i niższym ryzykiem cukrzycy, stanu przedcukrzycowego i raka jelita grubego.

Objawy niedoboru magnezu

Brak magnezu nazwano „niewidocznym niedoborem”, ponieważ tylko 1 procent magnezu w organizmie jest rozprowadzany we krwi, a zatem badania krwi nie mogą wykryć tego niedoboru.

Z tego powodu niedobór magnezu często pozostaje niewykryty i nieleczony.

Pierwsze oznaki niedoboru magnezu to:

• utrata apetytu, bóle głowy, nudności, zmęczenie i osłabienie.

• Nieuzasadnione zmęczenie, osłabienie, letarg

• Stres, depresja, bezsenność, brak koncentracji

• Ból głowy

• Kołatanie serca

• Skurcze, skurcze mięśni i skurcze (tężyczka)

• Drżenie kończyn, powiek, ust

• Łamliwe paznokcie włosy, wypadanie włosów

• Zaburzenia zachowania

• Drażliwość, lęk

• Zaburzenia pamięci

• Brak apetytu, jadłowstręt

• Nudności, wymioty

• Zawroty głowy

• Trudności w połykaniu

Pokarmy bogate w magnez

Najlepszymi źródłami magnezu są warzywa (szpinak, jarmuż), nasiona, orzechy, fasola i zboża.

Warzywa można znacznie łatwiej przyswajać, jeśli są spożywane na surowo, w sałatkach, sokach lub zielonych koktajlach.

Dawka magnezu dla wymienionych poniżej produktów została obliczona na 100 mg:

• Otręby owsiane (781 mg)

• Wodorosty (770 mg)

• Liście kolendry (694 mg)

• Szczypiorek (640 mg)

• Pestki dyni (535 mg)

• Surowe kakao (499 mg)

• Bazylia (422 mg)

• Nasiona lnu ( 392 mg)

• Nasiona kminku (366 mg)

• Orzechy brazylijskie (376 mg)

• Pietruszka (372 mg)

• Nasiona sezamu (346 mg)

• Migdały i masło migdałowe (303 mg)

• Mąka sojowa (290 mg)

• Orzechy nerkowca (273 mg)

• Serwatka (176 mg)

• Pory (156 mg)

• Ryby (156 mg)

• Banany (108 mg)

• Kasza jaglana (106 mg)

• Cebula szalotka (104 mg))

• Surowy łosoś (95 mg)

• Cebula (92 mg)

• Jarmuż (88 mg)

Należy zauważyć, że w wyniku degradacji gleby została utracona ponad połowa ilości magnezu naturalnie obecnego dawniej w warzywach.

100 lat temu mogliśmy znaleźć w glebie 500 mg magnezu, dziś znajdujemy zaledwie 200 mg.

Przeczytaj więcej na ten temat w tym artykule wchłanianie przez skórę to również skuteczny sposób na zwiększenie poziomu tego minerału w organizmie.

Dla potrzebujących większych dawek magnezu w aptekach dostępne są suplementy magnezu, które należy przyjmować zgodnie z zaleceniem lekarza.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439678/

2. http: //www.greenmedinfo.com/blog/magnesiums-importance-far-greater-previously-imagined? Page = 2 3. http://www.collective-evolution.com/2015/02/13/why-a-magnesium-deficiency-is-invisible-how-its-affecting-your-health-right-now/

3. https://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/63500/lipsa-de-magneziu-este-mult-mai-periculoasa-decat-s-a-crezut-pana-acum/?fbclid=IwAR1l49qkzS6PvP0FMEZaY3lQy2U1SNsn9jfy8IHgxKinUt2pmN6lVHu0gww

Miniatura wpisu: freepik.com

ORZECH WŁOSKI – tak spójny i bogaty odżywczo, że może zastąpić MIĘSO

Każdy szuka tego przepisu: 5 minut pracy i 30 minut pieczenia. Szarlotka, która rozpływa się w ustach!