Nie wierzyłam, gdy sąsiadka powiedziała mi, że mrozi czosnek. Teraz też tak robię

Czosnek jest warzywem sezonowym. W zimie musi być importowany i często przyjeźdża do nas z Chin.

Żeby miec pewność co się je można czosnek zamrozić. Przetrwa wtedy do kolejnego sezonu nie tracąc swoich właściwości, aromatu i smaku.
Przeciwnie, dzięki niskiej temperaturze zachowa walory smakowe i wartości.

1. Całe główki

Najlepiej użyć soczystych jędrnych główek. Weź folię spożywczą i zawiń w ją każdą nieoczyszczoną główkę czosnku. Taka prosta sztuczka sprawi, że po rozmrożeniu czosnek NIE będzie gorszy od świeżego.

2. Oczyszczone ząbki

Oczyść ząbki z łuski i rozłóż je w woreczkach lub plastikowych pojemnikach, umieść w zamrażarce. Przed
nie można ich nawet rozmrozić, ale natychmiast dodać do naczyń.Nie trzeba ich nawet rozrażać by dodać do potraw.

3. Rozdrobnione

Czosnek wyczyścić, zmiażdżyć lub przecisnąć przez prasę i rozprowadzić powstałą masę w formach lodu. Tak mrożony czosnek jest wygodny do dodawania do zup, sałatek, sosów czy mięs.

4. Sos ziołowo czosnkowy

Ten wariant jest najbardziej wygodny i korzystny – z czosnkiem otrzymasz gotowy dressing lub dodatek smakowy.

Składniki:

  • 100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 7 ząbków czosnku
  • pietruszka
  • koperek
  • Przygotowanie:

    Koper, natkę pietruszki i czosnek zmiksuj lub posiekaj i wymieszaj z oliwą. Opcjonalnie dodaj inne
    zioła i przyprawy, które lubisz.

    Następnie nałóż sos czosnkowy do pojemników na lód i zamroź.

    Pamiętaj, że czosnek ma bardzo specyficzny smak, dlatego lepiej trzymaj go w szczelnie zamkniętych pojemnikach nieco dalej od
    owoców i warzyw.

    Nie zapomnij podzielić się z innymi!

    Źródło: Otozh.com