Czosnek jest warzywem sezonowym. W zimie musi być importowany i często przyjeźdża do nas z Chin.
Żeby miec pewność co się je można czosnek zamrozić. Przetrwa wtedy do kolejnego sezonu nie tracąc swoich właściwości, aromatu i smaku.
Przeciwnie, dzięki niskiej temperaturze zachowa walory smakowe i wartości.
1. Całe główki
Najlepiej użyć soczystych jędrnych główek. Weź folię spożywczą i zawiń w ją każdą nieoczyszczoną główkę czosnku. Taka prosta sztuczka sprawi, że po rozmrożeniu czosnek NIE będzie gorszy od świeżego.
2. Oczyszczone ząbki
Oczyść ząbki z łuski i rozłóż je w woreczkach lub plastikowych pojemnikach, umieść w zamrażarce. Przed
nie można ich nawet rozmrozić, ale natychmiast dodać do naczyń.Nie trzeba ich nawet rozrażać by dodać do potraw.
3. Rozdrobnione
Czosnek wyczyścić, zmiażdżyć lub przecisnąć przez prasę i rozprowadzić powstałą masę w formach lodu. Tak mrożony czosnek jest wygodny do dodawania do zup, sałatek, sosów czy mięs.
4. Sos ziołowo czosnkowy
Ten wariant jest najbardziej wygodny i korzystny – z czosnkiem otrzymasz gotowy dressing lub dodatek smakowy.
Składniki:
Przygotowanie:
Koper, natkę pietruszki i czosnek zmiksuj lub posiekaj i wymieszaj z oliwą. Opcjonalnie dodaj inne
zioła i przyprawy, które lubisz.
Następnie nałóż sos czosnkowy do pojemników na lód i zamroź.
Pamiętaj, że czosnek ma bardzo specyficzny smak, dlatego lepiej trzymaj go w szczelnie zamkniętych pojemnikach nieco dalej od
owoców i warzyw.