Nie mogę spać w nocy gdy wiem, że zostało trochę tego ciasta. Przepis na ciasto z patelni!

Algierczycy jedzą najwięcej miodu na świecie, a algierskie słodkie wypieki składają się głównie z miodu, orzechów i suszonych owoców.

Chociaż są bardzo słodkie, nie ma w nim cukru. Mshusha to algierska potrawa narodowa. To placek bez cukru, z jogurtu i mleka, a piecze się je na patelnii.

Przepis na ciasto z patelni!

Umiejętność pieczenia ciast nie jest dana wszystkim, a nawet tym, którzy to potrafią nie zawsze się chce. Dla wszystkich proste, szybkie i pyszne ciasto z patelni!

Składniki:

  • 6 łyżek semoliny
  • 7 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Przygotowanie:

    1. Dokładnie ubij jajka. Nie dziw się, że jaj jest tak wiele, ponieważ stanowią one podstawę całego ciasta.
    2. Dodaj semolinę do jajek i dokładnie wymieszaj. Wskazane jest jej powoli przez 5 minut.

    3. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i szczyptę soli. Mieszać

    4. Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem. Gdy patelnia się rozgrzewa, dodaj proszek do pieczenia do ciasta i wymieszaj.
    5. Na rozgrzanej patelni smaż mshushu na złoty kolor na średnim ogniu pod pokrywką przez 5 minut. Potem odwróć się
    ciasto i smażyć przez kolejne 3 minuty.

    6. Połóż ciasto na talerzu i polej je miodem.

    Ciasto wychodzi miękkie i giętkoelastyczne. Jeśli nie ma pod ręką światła, możesz zastąpić je skrobią. W tym przypadku mshusha nie jest tak pulchna, ale wciąż pyszna. Możesz również posmarować ciasto syropem lub dżemem.

    Wypróbuj i podziel się z bliskimi!