w

Aby końcówki cebuli nie żółkły i nie wysychały, podlej cebule tym roztworem

Wydawać by się mogło, że podczas uprawy zwracanie uwagi na części zielone mija się z celem, skoro i tak mają one wyschnąć, a uprawę prowadzimy dla uzyskania główek.

Tymczasem wielkość i jakość główek zależy bezpośrednio od tego, jak dobrze rozwiną się liście w pierwszej połowie sezonu wegetacyjnego.

Mocne, dobrze rozbudowane części zielone w dużej mierze odpowiadają za procesy odżywiania całej rośliny. A pożółkłe i wysychające liście ograniczają ilość składników odżywczych, które trafiają do cebulki.

Problem może powstać w wyniku narażenia na niskie temperatury, szkodniki, choroby czy niewłaściwe podlewanie. Ale przyjrzymy się najczęstszej przyczynie – niedoborom składników lub niewłaściwemu bilansowi składników.

Cechy kultury

Cebula jest rośliną o umiarkowanych potrzebach, ale wymaga pomocy w postaci nawożenia. W pierwszej fazie wzrostu cebuli stosuje się nawozy bogate w azot, a następnie przestawia się na nawozy bogate w fosfor i potas, aby zwiększyć rozwój bulw. Od czerwca, gdy dzień staje się coraz dłuższy zaczynają się tworzyć się cebule, ale jeśli liście nie są dobrze wykształcone, to cebule będą małe.

Oprócz tych kluczowych makroelementów, cebula potrzebuje w małych dawkach pierwiastków śladowych (żelazo, bor czy mangan)

Istnieje też grupa mezoelementów, które zajmują pozycję pośrednią między głównymi grupami. Siarka, magnez i wapń również często błędnie zaliczane są do mikroelementów, chociaż rośliny potrzebują ich w znacznie większych ilościach.

Jak przygotować i stosować nawóz pięciosiarczanowy

Istnieje prosty sposób na dostarczenie cebuli pełnego odżywienia, idealnie dostosowanego do jej potrzeb. Odżywka z kilku popularnych preparatów sprawi, że liście cebuli będą duże, grube i zielone.

Rozpuścić w 10 litrach wody:

  • siarczan potasu – 1 łyżka;
  • siarczan magnezu – 1 łyżka;
  • siarczan amonu – 1 łyżka;
  • siarczan miedzi – 1 łyżeczka;
  • siarczan żelaza – 1 łyżeczka.

Do roztworu dodać 100 ml płynnego humatu potasu. Podlewaj grządki z cebulą w ilości 10 litrów na 1,5 metra kwadratowego.

Azot bez potasu i żelaza nie zwiększa głowy, tylko sprzyja rozwojowi części nadziemnej, a także gromadzeniu się azotanów. Sam azot nie „działa” też właściwie bez siarki. Magnez jest pierwiastkiem, który obok azotu i żelaza odpowiada za zielony kolor liści.

Tę siarczanową odżywkę do cebuli po raz pierwszy najlepiej zastosować na początku, gdy tylko temperatura wzrośnie do 15 ° C, drugi – na początku maja. A trzeci raz w czerwcu.

W na przełomie lipca i sierpnia liście cebuli zaczynają się łamać i schnąc w sposób naturalny. Gdy większość cebul znajduje się w tym stanie i ma jeszcze po 3-4 zielone liście zaczynamy zbiór.