Jeśli chcesz wyhodować zdrowe i mocne sadzonki – nakarm je skórką cebuli. Pomaga nawożonym sadzonkom po przesadzeniu dobrze zakorzenić się w nowym miejscu i uodpornić na choroby.
Korzyści ze skórki cebuli
Łuska cebulowa to prawdziwie uniwersalny nawóz, odpowiedni do prawie każdego rodzaju sadzonek. Choć pomidory, papryka, ogórki i bakłażany najlepiej odpowiadają na to odżywianie. Nawóz nie tylko stymuluje wzrost i rozwój młodych roślin, ale także zwiększa ich odporność, chroniąc przed wieloma chorobami, m.in. bakteryjnymi i grzybiczymi.
Skórka cebuli zawiera fosfor, potas, azot i inne przydatne dla sadzonek substancje. Zawiera również magnez, żelazo, bor i mangan. Terminowe i prawidłowe karmienie pozwala wyhodować silne sadzonki, które potem dobrze zakorzenią się w nowym miejscu.
Roztwór służy do podlewania. Zabieg wykonuje się 2-3 razy. Aby nie uszkodzić sadzonek, należy zwrócić uwagę na poziom stężenia płynu. Pozostała po wykorzystaniu płynu łuska może być stosowana jako ściółka do sadzonek.
Nawóz ze skórki cebuli
Przepisów na rozwiązanie oparte na skórce cebuli jest wiele, ale proponujemy dwa, których skuteczność została przetestowana w praktyce. Są łatwe w przygotowaniu, a ich zalety widoczne są w już 2-3 dni po zastosowaniu.
Przepis 1: włóż do pojemnika kilka garści łuski. Zalej 1 litrem wody. Postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-10 minut. Pozostaw do ostygnięcia i dokładnie odcedź. Rozcieńcz wodą (1:10). Podlej sadzonki. Roztwór można stosować w ciągu dnia.
Przepis 2: Aby przygotować drugi roztwór, dodaj do słoika kilka garści skórki cebuli. Zalej 1 litrem gorącej wody. Pozostaw roztwór do zaparzenia przez kilka dni. Odcedź przed użyciem. Rozcieńczyć wodą (1: 5). Podlej młode rośliny.