Napoleon to tradycyjny rosyjski wielowarstwowy tort z kremem. Ciasto Napoleona jest pracochłonne, ale warte każdej chwili spędzonej nad jego przygotowaniem.
Napoleon – jedno z najprostszych ciast do dekoracji i jedno z najbardziej skomplikowanych do przygotowania.
Zrobienie Napoleona nie jest dla kuchennych amatorów i wymaga posiadania pewnych umiejętności.
To jedno z najlepszych ciast, które można podać na świąteczny stół.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
170 g cukru
300 g masła
400 g tworogu gładkiego gęstego
8 g wanilii
2 jajka
10 g proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1,5 litra mleka
250 g cukru
6 jajek
200 g śmietanki 30%
10 g cukru waniliowego lub wanilii
4 łyżki mąki
3 łyżki skrobii
Przygotowanie:
1. Włóż ser do głębokiej miski, dodaj cukier, wanilinę, jajka.
2. Dodaj miękkie masło i delikatnie wymieszać.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wanilię i mieszaj ciasto. Zagnieść miękkie ciasto, które się nie klei do rąk.
4. Podziel ciasto na równe części (ok 10 części), umieść na talerz, zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
5. Na pergaminie rozwałkuj cienki kawałek ciasta cienką warstwą, położyć talerz o pożądanej średnicy ok 22 cm na wierzch i przyciąć
resztki ciasta na brzegach.
6. Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku o 180 stopniach przez 5-7 minut, aż będą złote.miały złoty kolor.
7. Musisz także upiec pozostałe resztki z odcinania ciasta i zmielić je w blenderze lub posiekać, aby posypać ciasto na koniec.
8. Aby przygotować krem, zagotuj 1,2 litra mleka na małym ogniu z cukrem waniliowym.
9. W drugim garnku wymieszaj 300 ml (pozostałe mleko), jajka, cukier, skrobię i mąkę.
10. Dodaj do mieszanki gotujące się mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Postaw garnek na kuchence i doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia, przełóż do miski, zakryj folią i schłodź do temperatury pokojowej.
11. Ubij śmietanę. Połącz z masą budyniową i wymieszaj.
12. Plastry ciasta przekładaj kremem, połóż na górze deskę do krojenia i wstaw do lodówki na noc.
13. Ostatni krok to posmarować ciasto kremem na górze i po bokach i obsypać ciasto kruszonką.
Uff „Napoleon” z kremem jest gotowy, czas się napić herbaty.