Przepis na tort napoleon ciasto

Napoleon – ciasto dla odważnych! Przepis na wielowarstwowy tort

Napoleon to tradycyjny rosyjski wielowarstwowy tort z kremem. Składa się z 10 warstw, cienko rozwałkowanego ciasta. Każda warstwa jest przełożona pysznym kremem. Ciasto jest pracochłonne, ale jego smak warty jest każdej chwili spędzonej nad jego przygotowaniem. Zobacz przepis na ciasto Napoleon i zachwyć swoich gości jego nieziemskim smakiem.

Ciasto Napoleon występuje także w innych kuchniach. Trochę przypomina znaną nam napoleonkę. We Francji jako mille-feuille, ale rosyjski tort ma więcej warstw przekładanego kremu i ciasta.

Jaka jest różnica między Mille-Feuille a Napoleonem?

Zarówno Napoleon, jak i mille-feuille składają się z dwóch składników, przekładanych warstw chrupiącego ciasta i kremu. Przy czym w pierwszym tradycyjnie używano kremu migdałowego w innych wersjach śmietanowo-budyniowego. Natomiast w drugim kremu budyniowego. Różni się też sposobem wykończenia. Wierzch mille-feuille jest polewany lukrem i wyszukanymi wzorami lub cukrem pudrem. Podczas gdy napoleon obsypujemy prostą kruszonką.

Napoleon ciasto — krótka historia 

Według legendy tort Napoleon powstał w 1912 roku na uczczenie setnej rocznicy zwycięstwa nad wojskami napoleońskimi. W pierwotnej wersji był posypany cukrem pudrem symbolizującym śnieg, który pomógł wówczas Rosjanom pokonać Napoleona. Pierwotnie było to ciasto w kształcie trójkąta, przypominającego jego czapkę. Deser zmieniał się przez lata, rósł na szerokość i wysokość.

Napoleon to jedno z najbardziej skomplikowanych ciast do przygotowania.

Tort napoleon wymaga posiadania pewnego poziomu umiejętności kulinarnych i doświadczenia.

Jednak satysfakcja ze zrobienia deseru, który zadowoli najbardziej wyrafinowanych smakoszy, jest warta poświęconego trudu i czasu. To jedno z najlepszych ciast, które można podać na świąteczny stół. Efektowne ciasto, które z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na Twoich gościach. 

Ciasto napoleon — przepis

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki czyli 3 i 1/3 szklanki
  • 170 g cukru czyli 1 szklanka niepełna
  • 300 g masła czyli 1 i pół kostki
  • 400 g twarogu gładkiego gęstego
  • 8 g wanilii
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1,5 litra mleka
  • 250 g cukru 1 i pół szklanki
  • 6 jajek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 10 g cukru waniliowego lub wanilii
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi

Przygotowanie:

1. Włóż ser do głębokiej miski, dodaj cukier, wanilię, jajka.

2. Dodaj miękkie masło i delikatnie wymieszaj.

3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wanilię i mieszaj ciasto. Zagnieść miękkie ciasto, które się nie klei do rąk.

4. Podziel ciasto na równe części (ok. 10), połóż na talerzu, zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.

5. Na pergaminie rozwałkuj kawałek ciasta na cienką warstwę. Połóż talerz o pożądanej średnicy ok. 22 cm i przytnij resztki ciasta na brzegach.

6. Piecz plastry ciasta w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 5-7 minut. Aż do uzyskania złotego koloru.

7. Pozostałe resztki z odcinania ciasta zmiel w blenderze lub posiekaj i upiecz. Posłużą do posypania ciasto na koniec.

1. Aby przygotować krem, zagotuj 1,2 litra mleka na małym ogniu z cukrem waniliowym.

2. W drugim garnku wymieszaj 300 ml (pozostałe mleko), jajka, cukier, skrobię i mąkę.

3. Dodaj do mieszanki gotujące się mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

Postaw garnek na kuchence i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia, przełóż do miski, zakryj folią i schłodź do temperatury pokojowej.

4. Ubij śmietanę. Połącz z masą budyniową i wymieszaj.

5. Plastry ciasta przekładaj kolejno kremem. Połóż na górze deskę do krojenia i wstaw do lodówki na noc.

6. Ostatnim krokiem będzie posmarowanie ciasta kremem na górze i po bokach i obsypanie go kruszonką.

Uff „Napoleon” z kremem jest gotowy, czas się napić herbaty.

To jest najpyszniejsze ciasto, jakie w życiu jadłam! Warte każdej chwili spędzonej w kuchni!

Przepis na tort napoleon ciasto

Czy ciasto Napoleon można zrobić wcześniej?

W tej kwestii zdania są podzielone. Są zwolennicy absolutnie miękkiego napoleona. Są i tacy, którzy zdecydowanie wolą doświadczać różnych struktur w każdym kęsie. Chrupiącego ciasta i idealnie kremowego nadzienia.

Jeśli wolisz wersję miękką i delikatną, gotowe ciasto możesz przygotować nawet 48 godzin wcześniej. 

Jeśli wolisz wersję chrupiącą, możesz upiec warstwy i przygotować krem ​​​​z ciasta poprzedniego wieczoru. Natomiast złożyć go w całość w ciągu 3 godzin od podania, aby uzyskać najlepszy efekt.

Jak długo można przechowywać 

Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej spożywać je niedługo po przygotowaniu, wtedy jego smak i konsystencja są najwykwintniejsze. Z czasem stanie się bardziej miękkie, a krem stopniowo zacznie zmieniać smak.

Źródło i fotografie: youtube/@DinaRecipes

Po co używać miodu z nasionami lnu?

Przepis na wodę alkaliczną: pomaga oczyścić organizm i zapobiegać rakowi