Szybka kapusta kwaszona. Nie będziesz już fermentować inaczej. Za dzień kapusta będzie gotowa.
Nie można przesolić takiej kapusty, ponieważ roztwór wody z solą przygotowuje się osobno, w określonych proporcjach, a nie „na oko”. Taką kapustę przechowuję w lodówce.
Tak przygotowana kapusta kwaszona jest prosta, smaczna i zdrowa!
Najprostszy przepis na kapustę kwaszoną
Potrzebne produkty:
• Kapusta 1 kg.
• Marchewki 2 sztuki
• Papryka 1 sztuka (opcjonalnie)
• Woda 0,5 litra.
• Sól 1 łyżka.
• cukier 100 r
• Liść laurowy 3 sztuki.
• pieprzowy cały 10 sztuk
• Olej 100 ml.
• Ocet 9% 100 ml.
Proces gotowania krok po kroku:
Drobno posiekaj kapustę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i wymieszaj z kapustą w dużej misce.
Pokrój paprykę w paski, a także dodaj do miski z marchewka i kapustą i dobrze wymieszaj.
Teraz włóż do słoików, ale niezbyt ciasno.
Marynata. Wymieszaj wodę, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Postaw na gazie. Gdy wszystko się zagotuje, dodaj olej i ocet.
Zalej kapustę, pozostaw na stole w temperaturze pokojowej.
Po schłodzeniu wstawić do lodówki. Za dzień kapusta będzie gotowa.