Najsilniejszy gorzki tonik w naszej florze – piołun to cudowna roślina, słynąca z naturalnej zdolności do oczyszczania wątroby i przewodu pokarmowego.
Ci, którzy go spożywają, mogą szybko odczuć jego dobroczynne działanie, ponieważ ma zdolność przywracania wigoru całemu organizmowi.
Nalewka z piołunu na regenerację wątroby
Biorąc pod uwagę, że leczenie wątroby może być długie i kosztowne, szkoda byłoby nie wykorzystać naturalnej zdolności roślin do wsparcia leczenia. Można zbierać (liście i łodygi) bezpośrednio w naturze lub kupić w dowolnym sklepie ze zdrową żywnością. Najskuteczniejszą formą podawania rośliny jest nalewka.
Niezbędne składniki:
• 100 g suszonego piołunu (lub 1 garść świeżej rośliny)
• 400 ml rafinowanego alkoholu 60 %
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany piołun umieszcza się w butelce lub słoiku i zalewa go alkoholem. Należy szczelnie zamknąć słoik i pozostawić na 14 dni w ciemnym miejscu. W tym czasie pojemnik na nalewki należy wstrząsać 3 razy dziennie.
Po okresie maceracji alkohol przecedza się przez kawałek podwójnej gazy do ciemnych butelek. Otrzymaną w ten sposób nalewkę z piołunu przechowuje się w lodówce.
Stosowanie:
Weź 10 kropli nalewki z piołunu 3 razy dziennie. Kurację ten można wykonywać tylko dwa razy w roku, odpowiednio wiosną i jesienią. Pomaga zregenerować komórki wątroby i wyeliminować wzdęcia.
Herbata piołunowa, proszek i syrop
Odkryty w 1600 p.n.e piołun jest jedną z najstarszych roślin leczniczych w historii, używaną przez Greków, Rzymian i Daków.
Piołun pojawia się jako lekarstwo często stosowane w klasztorach, począwszy od średniowiecza. Ksiądz Kneipp poleca wszystkim chorym na wątrobę lub żołądek piołun w postaci proszku (mała dawka), dodawany do zup lub jako przyprawa do codziennych posiłków.
Piołun może być również stosowany w postaci herbaty, proszku lub syropu. Herbata z liści piołunu to niezwykły środek na dolegliwości żołądkowe, działający jak opatrunek żołądkowy.
Osoby z problemami z wątrobą, nerkami, trzustką lub żółcią (dyskinezy żółciowe) mogą leczyć się naparem z piołunu (1 łyżeczka na 400 ml wrzącej wody) przez 21 dni. Jeśli cierpisz na wzdęcia, pij 50 ml 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem przez 7 dni.
Proszek i syrop z piołunu pomagają leczyć wrzodziejące zmiany chorobowe, ale także regenerować chorą wątrobę czy leczyć wzdęcia.
Przeciwwskazania
Przede wszystkim nie mogą stosować osoby uczulone na piołun. Także kobiety w ciąży, karmiące piersią i dzieci co oczywiste nie mogą pić naparu ani nalewek z piołunu. A także osoby mające skłonności do krwawień, wrzody żołądka lub dwunastnicy i hemoroidy. Naparu z piołunu nie powinny pić także osoby chore na serce.