Najłatwiejszy przepis na chleb – dwa machnięcia łyżką i to wszystko!

Chleb to wciąż jeden z najbardziej podstawowych składników żywienia przeciętnej rodziny. Coraz więcej osób wypieka chleb samodzielnie.

Nie jest to najłatwiejszy domowy wypiek więc na wagę złota są sprawdzone przepisy, które udają się nawet w przypadku początkującego domowego piekarza.

Przepis na chleb

Ten przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nakładów pracy. Warto skorzystać i wypróbować prosty i udający się chleb wykonany w kilku łatwych krokach.

Składniki:

• mąka pszenna 400 g

• 15 g świeżych drożdży

• 300 ml letniej wody

• 1 łyżeczka soli

• 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Do mąki dodajemy sól i cukier i mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.

Powoli wlewamy do mąki.

Mieszamy. Ciasto jest luźne i takie ma być. Nic nie wyrabiamy, nic nie ugniatamy. Zostawiamy na kilka godzin (im dłużej tym lepiej nawet 10-12 godz.) w temperaturze pokojowej.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę, nie wyrabiamy nie zgniatamy, jest luźne, napowietrzone i takie ma być. Jedynie co to staramy się oprószyć je mąka na zewnątrz, kładziemy je na ścierce oprószonej mąką i obsypujemy nią na górze, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Temperatura maksymalna. Jak się piekarnik rozgrzeje to zsuwamy ciasto ze ścierki do środka. Nie przejmujemy się kształtem. Bochenek sam się dopasuje do naczynia.

Przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy 30 minut.

Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut. Mąką chleb musi być dobrze obsypany wtedy na pewno skórka się nie przypali.

Gotowe!

Więcej czekania niż pracy. Można powiedzieć, że ten chleb robi się sam!

Przepis na koktajl spalający kalorie według Ewy Chodakowskiej

Profesor zaleca: przyjmuj rano i wieczorem przed jedzeniem – to lekarstwo XXI wieku