Chleb to wciąż jeden z najbardziej podstawowych składników żywienia przeciętnej rodziny. Coraz więcej osób wypieka chleb samodzielnie.
Nie jest to najłatwiejszy domowy wypiek więc na wagę złota są sprawdzone przepisy, które udają się nawet w przypadku początkującego domowego piekarza.
Przepis na chleb
Ten przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nakładów pracy. Warto skorzystać i wypróbować prosty i udający się chleb wykonany w kilku łatwych krokach.
Składniki:
• mąka pszenna 400 g
• 15 g świeżych drożdży
• 300 ml letniej wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Do mąki dodajemy sól i cukier i mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Powoli wlewamy do mąki.
Mieszamy. Ciasto jest luźne i takie ma być. Nic nie wyrabiamy, nic nie ugniatamy. Zostawiamy na kilka godzin (im dłużej tym lepiej nawet 10-12 godz.) w temperaturze pokojowej.
Wyjmujemy ciasto na stolnicę, nie wyrabiamy nie zgniatamy, jest luźne, napowietrzone i takie ma być. Jedynie co to staramy się oprószyć je mąka na zewnątrz, kładziemy je na ścierce oprószonej mąką i obsypujemy nią na górze, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Temperatura maksymalna. Jak się piekarnik rozgrzeje to zsuwamy ciasto ze ścierki do środka. Nie przejmujemy się kształtem. Bochenek sam się dopasuje do naczynia.
Przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy 30 minut.
Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut. Mąką chleb musi być dobrze obsypany wtedy na pewno skórka się nie przypali.
Gotowe!