w

Najłatwiejszy przepis na chleb – dwa machnięcia łyżką i to wszystko!

Chleb to wciąż jeden z najbardziej podstawowych składników żywienia przeciętnej rodziny. Coraz więcej osób wypieka chleb samodzielnie.

Nie jest to najłatwiejszy domowy wypiek więc na wagę złota są sprawdzone przepisy, które udają się nawet w przypadku początkującego domowego piekarza.

Przepis na chleb

Ten przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nakładów pracy. Warto skorzystać i wypróbować prosty i udający się chleb wykonany w kilku łatwych krokach.

Składniki:

• mąka pszenna 400 g

• 15 g świeżych drożdży

• 300 ml letniej wody

• 1 łyżeczka soli

• 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Do mąki dodajemy sól i cukier i mieszamy.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.

Powoli wlewamy do mąki.

Mieszamy. Ciasto jest luźne i takie ma być. Nic nie wyrabiamy, nic nie ugniatamy. Zostawiamy na kilka godzin (im dłużej tym lepiej nawet 10-12 godz.) w temperaturze pokojowej.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę, nie wyrabiamy nie zgniatamy, jest luźne, napowietrzone i takie ma być. Jedynie co to staramy się oprószyć je mąka na zewnątrz, kładziemy je na ścierce oprószonej mąką i obsypujemy nią na górze, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec chleb. Temperatura maksymalna. Jak się piekarnik rozgrzeje to zsuwamy ciasto ze ścierki do środka. Nie przejmujemy się kształtem. Bochenek sam się dopasuje do naczynia.

Przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy 30 minut.

Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut. Mąką chleb musi być dobrze obsypany wtedy na pewno skórka się nie przypali.

Gotowe!

Więcej czekania niż pracy. Można powiedzieć, że ten chleb robi się sam!