Mówi się, że miód z cynamonem jest dobry dla zdrowia, ale tego nie wiesz

Od wieków miód był szeroko stosowany jako środek słodzący, jako lek, ofiara dla bogów, a w niektórych kulturach był nawet uważany za symbol miłości.

W medycynie ajurwedyjskiej nazywa się go nektarem życia ze względu na jego działanie lecznicze.

Miód zawiera glukozę, fruktozę, ponad 11 rodzajów witamin, 30 rodzajów minerałów i pierwiastków śladowych, 19 rodzajów aminokwasów i enzymów. Wśród najważniejszych witamin wymienimy te z grupy B, takie jak B1, B2, B3, B5, B6, witamina C, H, P. Minerały i pierwiastki śladowe w jego składzie to: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor ,potas, sód, cynk.

Cynamon był znany już w Mezopotamii jako roślina o właściwościach leczniczych, a obecnie ta ważna przyprawa ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Zawiera wapń, chrom, miedź, jod, mangan, fosfor, potas, cynk, witaminy A, B1, B2 i C.

Cynamon obniża poziom cholesterolu i „wyostrza” percepcję.

Obecnie istnieją dwa rodzaje cynamonu w handlu: ten pochodzący ze Sri Lanki (Cinnamomum verum lub zeylanicum) i Cassia (Cinnamomum aromaticum).

Cynamon Cassia uprawiany w Wietnamie, Indonezji i Chinach jest bogaty w kumarynę, substancję, która odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom. Miód i cynamon można stosować osobno, ale w połączeniu mają wyjątkowy wpływ na organizm.

Korzystne działanie kombinacji miodu i cynamonu

Głównym efektem połączenia miodu i cynamonu jest spalanie złogów tłuszczu. Jest zalecany do pasów obciążających ze względu na jego działanie, szczególnie na tłuszcz brzuszny. Ma właściwości detoksykacyjne, pomaga eliminować toksyny z przewodu pokarmowego, zapobiega odkładaniu się tłuszczu.

Przepis jest bardzo prosty: jedną łyżeczkę cynamonu i dwie łyżeczki miodu wymieszać w szklance wody. Połowę mieszanki spożyj wieczorem przed snem, a drugą połowę rano na czczo.

Dzięki tej diecie możesz zrzucić nawet dwa kilogramy tygodniowo, efekt jest gwarantowany nawet u osób otyłych. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zawałowi mięśnia sercowego, poprawia duszność, wzmacnia mięsień sercowy, obniża częstość akcji serca, reguluje ciśnienie krwi, przywraca elastyczność naczyń krwionośnych.

Ze względu na te korzystne właściwości polecany jest także w chorobach sercowo-naczyniowych. Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych, zwłaszcza węglowodanów w składzie, które zwiększają witalność organizmu, jego stosowanie zalecane jest również w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia.

U osób starszych, które regularnie spożywają tę kombinację, można zaobserwować wzrost zdolności koncentracji i pamięci, poprawę elastyczności i ruchomości stawu. Poprawia objawy infekcji układu moczowo-płciowego, w przypadku impotencji, zaburzeń cyklu miesiączkowego lub zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Cynamon, sekret niskiego cholesterolu

Regularne spożywanie miodu i cynamonu pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zwiększyć odporność na infekcje. W przypadku przeziębienia i grypy wymieszaj łyżkę miodu z 1/2 łyżeczki cynamonu i spożywaj trzy razy dziennie przez trzy dni, aby złagodzić objawy.

W stanach oddechowych zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok leczy drażniący kaszel, odkaża zatoki. Może być również stosowany w przypadkach infekcji jamy ustnej, w celu wzmocnienia organizmu w okresach rekonwalescencji, po stanach gorączkowych.

W zaburzeniach trawiennych, takich jak nudności, wymioty, kolka brzuszna, reguluje funkcje trawienne. Łagodzi objawy zapalenia żołądka, zapobiega pojawianiu się wrzodów żołądka i dwunastnicy.

W przypadku bólu zęba zmieszanie pięciu łyżek miodu z jedną łyżeczką cynamonu nakładanego trzy razy dziennie na dotknięty ząb znacznie zmniejsza ból. Połączenie miodu i cynamonu jest również zalecane w warunkach dermatologicznych: infekcje skóry, rany, wypryski, oparzenia, półpasiec.

W kosmetykach stosuje się go w leczeniu trądziku. Wymieszaj trzy łyżki miodu z jedną łyżką cynamonu, nakładaj wieczorem przed snem przez tydzień aby wyeliminować pryszcze.

Ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy połączenie to jest przydatne w zapobieganiu nowotworom. Chorzy na raka mogą spożywać jedną łyżkę miodu zmieszaną z jedną łyżką cynamonu trzy razy dziennie przez jeden miesiąc.

Ostatnie badania wykazały korzystne działanie tego leku w raku kości i żołądka. Połączenie miodu z cynamonem zapewnia optymalne zaopatrzenie organizmu w składniki odżywcze i spowalnia proces starzenia.

Źródło i fotografie: doctorandreilaslau.com

Wzmacnia odporność, anioł dla nerek, roślina moczopędna, lecznicza, przeciwreumatyczna i przeciwzapalna. Skutecznie leczy zapalenie pęcherza moczowego

Leczenie czosnkiem w celu poprawy złego krążenia, cholesterolu, tętna i oczyszczenia naczyń