Wszyscy znamy marchewkę i imbir, ale czy chcielibyście wiedzieć, czego te dwa składniki mogą razem dokonać?
Poznaj cudowne działanie tej zdrowej pary. Będą szczególnie przydatne w nadchodzących miesiącach.
Zacznijmy od powiedzenia czegoś o korzyściach zdrowotnych obu tych produktów.
Imbir
Imbir to bardzo popularny produkt, jeśli chodzi o odchudzanie, a także wzmocnienie odporności naszego organizmu.
Skutecznie stymuluje przemianę materii i tym samym sprzyja utracie zbędnych kilogramów.
Imbir również niszczy bakterie, wirusy i niweluje stany zapalne.
Ponadto poprawia krążenie krwi, a także pomaga organizmowi pozbyć się toksyn i nagromadzonych produktów przemiany materii.
Skutecznie zmniejsza również nudności i poprawia trawienie.
Marchewka
Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw i zdecydowanie nie powinna odgrywać roli jedynie składnika niedzielnego rosołu.
Zawiera wiele witamin, takich jak witaminy A, C, E i B.
Ponadto jest doskonałym źródłem minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo, potas, wapń, sód i fosfor.
Jednak wszystkim marchew kojarzy się z witaminą A , która dba o nasz wzrok.
Co imbir i marchewka mogą zrobić z naszym ciałem, jeśli je połączysz?
Okazało się, że te dwa pokarmy naprawdę dobrze ze sobą współpracują.
Połącz je i ciesz się tymi fantastycznymi efektami, bowiem:
• Wzmacniają odporność
• Zwalczają infekcje
• Poprawiają przebieg kaszlu i oczyszczają płuca – pomagają już w 1 dzień
• Wspierają wzrok
• Poprawiają trawienie
• Wspomagają odchudzanie
• Wspierają pracę serca
• Poprawiają wygląd skóry
• Hamują procesy starzenia się skóry
Nie wiesz jak połączyć te dwa produkty? Wypróbuj ten fantastyczny, domowy przepis!
Jego przygotowanie jest bardzo łatwe a połaczenie ma doskonały smak.
Wszystko czego potrzebujesz to:
• marchewki – 5 sztuk
• imbir – kawałek 5 cm
• cytryna – 1 sztuka
• Woda
Przygotowanie:
Marchewki i imbir myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera i miksujemy.
Przekładamy miksturę do słoika (dodajemy sok z cytryny i wodę).
Odstawiamy na co najmniej 1 dzień.
Następnie odcedzamy i dobrze odciskamy stałe cząstki.
Następnie używamy codziennie łyżeczkę do herbaty, jako składnik herbat, lemoniad czy innych napojów (ale nie w gotowanych napojach).