Łupiny orzecha włoskiego to chemicznie obojętny, twardy, biodegradowalny i nietoksyczny materiał produkcji rolniczej znajdujący zastosowanie najczęściej jako materiał ścierny i filtracyjny.
W ramach badań nad rolnictwem zrównoważonym i najlepszym wykorzystaniem odpadów produkcyjnych powstaje wiele nowych obszarów zastosowań łupin orzechów. W tym także jako ważna alternatywa w profilaktyce chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych u ludzi.
Łupiny orzechów włoskich
W ostatnich latach w niektórych badaniach opisano otrzymywanie przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych kwasów piromagnetycznych z łupin orzecha włoskiego. Uważane są również za cenne źródła różnych fenoli lub innych korzystnych związków. Związki te powstają w ramach strategii obronnej rośliny przed biotycznymi lub abiotycznymi czynnikami stresowymi. Ponadto są one związane ze wzrostem i rozwojem oraz funkcjami reprodukcyjnymi w roślinie.
W domowych warunkach także stanowią wartościowy materiał, który w ekologicznie prowadzonym domu czy ogrodzie w duchu zero waste nie powinien, trafiać do kosza.
Nalewka czy napar z łupin orzechów włoskich od dawna znane są i stosowane w medycynie naturalnej oraz kosmetyce.
Łupiny orzechów włoskich dla roślin
W ogrodnictwie także znalazły zastosowanie gdzie często stosuje się je jako materiał drenujący.
Jednak to nie jedyna ich wartość. Odwar z łupin jest także świetnym nawozem do uprawy sadzonek.
Poprawia odporność młodych roślin, sadzonki nie rozciągają się, dobrze ukorzeniają się i znacznie lepiej znoszą przesadzanie.
A to dzięki unikalnej kompozycji pierwiastków śladowych i składników odżywczych znajdujących się w łupinach orzecha włoskiego i zdolnych do zastąpienia drogich złożonych nawozów.
Wielu ogrodników podchodzi ostrożnie do orzecha z powodu obecności toksycznego barwnika juglonu. Jednak występuje on jedynie w świeżych zielonych łupinach zewnętrznych, korzeniach orzecha oraz w liściach. Wysuszone twarde łuski są bezpieczne.
Przygotowanie odwaru z łupin orzechów do podlewania
Łupiny z 20 orzechów zalej 1 litrem wody. Przykryj pokrywką, gotuj przez 20 minut.
Pozwól odwarowi całkowicie ostygnąć, a następnie przefiltruj.
Do podlewania użyj roztworu 1 części odwaru orzecha włoskiego i 2 części wody.
Oprócz pierwiastków śladowych i aminokwasów obecne są garbniki. Nawet słabe sadzonki po takim karmieniu ożywają dosłownie na naszych oczach.
Odwar z orzecha włoskiego jest jednocześnie naturalnym stymulatorem wzrostu, środkiem antyseptycznym i dostawcą wszystkich niezbędnych młodym roślinom składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie.
Możesz również użyć łupin jako drenażu zarówno podczas sadzenia roślin w pomieszczeniach, jak i w szklarni.